Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Macska-maszkabál - 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL

-25%
ÚJ
Macska-maszkabál - 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL
 • Macska-maszkabál - 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL
 • Macska-maszkabál - 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL
 • Macska-maszkabál - 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL
2 200 Ft
Akció: 1 650 Ft
Kezdete: 2017.02.02   A készlet erejéig!

Néha, amikor felkelek, amikor kezdek ma­gamhoz térni aléltságomból, fáj az egész he­lyiség, az egész szobám, fáj az ablakból elém táruló látvány, a gyerekek iskolába mennek, az emberek bevásárolni indulnak, mindenki tudja, hová menjen, csak én nem tudom, hová mehetnék, kábán öltözködöm, támolygok, fél lábon ugrálok, a nadrágomra tapo­sok, amikor húzom felfelé, megyek és meg­borotválkozom, hány éve már, hogy amikor borotválkozom, nem nézek a tükörbe, sötét­ben borotválkozom vagy a túlsó sarokban, már nem szívesen nézek szembe magam­mal, magam is elborzadok a fürdőszobabeli látványomtól, már a saját látványom is fáj..." írta Bohumi! Hrabal 1989-es keltezésű A va­rázsfuvola című elbeszélésében. A világhírű cseh író ekkorra már számot vetett életével, elérte az üresség legfelső fokát, elmerült za­jos magányában, eljutott legmélyebb mély­ségeibe, hogy azután egy végső nekirugasz­kodással még egy emelettel lejjebb ereszked­jen, a lelkiismeret-furdalások és szemrehá­nyások alagsorába, ahol már az egész világ fájt neki. Ezt a kínzó érzést az írással pró­bálta enyhíteni, a ki- és feltárulkozással, az egész fájó és egyre inkább kiüresedő világ­nak szóló gyónással.

2017. február 3-án 20 éve hunyt el BOHUMIL HRABAL cseh író. Már gyerekkorában is szívesebben töltötte az időt a sörfőzdében, mint az iskolában, a világirodalom nagy szerencséjére - tegyük hozzá gyorsan -, egy sörgyár elhagyatott irodájában bukkant rá ugyanis arra a rozzant írógépre, amelyen első történeteit lepötyögte. Szórakozásból persze, hiszen nem akart író lenni - sőt, egész életében nem tartotta annak magát -, első könyve is csak negyvenéves kora után jelent meg, addig kétkezi munkásként dolgozott. Szabadidejében persze írogatott, de legfőképpen hallgatott, beült egy kocsmába, és sörözgetés közben órák hosszat hallgatta a vendégek élettörténeteit, amelyeket aztán otthon papírra vetett. Egy időben volt vasutas is, ott szerzett élményeiből született Szigorúan ellenőrzött vonatok című remekműve, amelyből Jíri Menzel világsikerű filmet rendezett. Hrabalt különben nem nagyon izgatta a siker, ünnepelt íróként is megmaradt egyszerű embernek, egy kis házikóban lakott egy sereg macskával, napjait pedig az Arany Tigrisben töltötte. Még Bill Clinton kedvéért sem hagyta el törzshelyét, amikor az akkori amerikai elnök Prágában járt, mondták is Clintonnak, ha megígéri, hogy "rendesen fog viselkedni", Vasekkal - azaz Václav Havel államfővel - együtt elviszik a kocsmába, sőt talán még Hrabal asztalához is odaülhet. îgy történt, amint arról fénykép is tanúskodik. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Bohumil Hrabal
  Macska-maszkabál, avagy gyónás feloldozás nélkül
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 280
  ISBN: 9789630779548

 • Cikkszám
  622426
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés