Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Liber sine nomine - Cím nélküli könyv - 715 éve született FRANCESCO PETRARCA

-20%
ÚJ
Liber sine nomine - Cím nélküli könyv - 715 éve született FRANCESCO PETRARCA
 • Liber sine nomine - Cím nélküli könyv - 715 éve született FRANCESCO PETRARCA
 • Liber sine nomine - Cím nélküli könyv - 715 éve született FRANCESCO PETRARCA
2 200 Ft
Akció: 1 760 Ft
Kezdete: 2019.07.08   A készlet erejéig!

"... volt egy kis vénember abban a társaságban, aki egymaga képes lenne megtölteni minden évkönyvet: egy bakkecske bujasága szorult bele, vagy egy olyan lényé, amely még a bakkecskénél is bujább és büdösebb. Vagy az egerektől félt, vagy a szellemektől, de nem mert egyedül aludni; semmi sem volt számára gyászosabb és nyomorúságosabb a cölibátusnál. Mindennap új meg új menyegzőt tartott, váltakozó ölelések között örök vőlegényként, noha a szája már üres volt, ő maga pedig az öregkor teljében járt: rég elmúlt már hetvenéves, és alig hét foga maradt. Lánykákra vadászó számtalan szolgája között volt egy, aki bujaságban cseppet sem volt restebb a gazdájánál, aki hálóit és csapdáit minden utcában és minden házban kivetette, kiváltképpen a szegényeknél ... Hosszas ígérgetéssel behálózott egy szegény kis szüzecskét, vagy inkább ringyócskát, és rávette, hogy tegyen ura kedvére, aki, bár magas rangú és igen gazdag ember volt, szépsége és kora alapján nem volt éppen szeretetre méltó. Mit szaporítsam a szót? A lányka beleegyezik, és mint Lucius Apuleius Psychéje, akit boldog menyegzőnek kell megtisztelnie, belép az ismeretlen férfi hálószobájába."

2019. július 20-án 715 éve született FRANCESCO PETRARCA olasz költő. Ő a világirodalom egyik legnagyobb költője, sőt sokan egyenesen a humanizmus atyjának tartják, s ő az egyik legnehezebb - de talán a legszebb - versforma, a szonett tökéletesítője. Híresek Laura-versei, valamint az egységes Olaszország megteremtését áhító költeményei. Szonettjeit különben mintegy mellesleg írta, hogy kövesse a kor divatját, de egyébként nem nagyon érdekelte a talmi dicsőség. Ő maga legjelentősebb művének Africa című befejezetlen hőskölteményét tartotta. Legnépszerűbbek azonban szerelmes versei, amelyek századokra meghatározták a szerelmi líra fejlődését. Nem csak verseinek főhőse, Laura volt titokzatos személy, de maga Petrarca is sok titkot őrzött. Személyiségét illetően évszázada viták dúlnak, egyesek nőies élvhajhásznak, mások a szabadság lánglelkű harcosának tartják. Tény például, hogy ugyan versei szerint reménytelenül szerelmes volt Laurába, de közben törvénytelen gyerekek egész sorát nemzette szeretőinek. Az viszont kétségtelen, hogy ő volt a világ első hegymászója, vagyis az első ember, aki "öncélúan", látszólag minden hasznos ok nélkül azért mászott fel egy csúcsra, hogy onnan a kilátásban gyönyörködjön. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Francesco Petrarca
  Liber sine nomine - Cím nélküli könyv
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 240
  ISBN: 9789632673837

 • Cikkszám
  329532
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés