Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Leonardo da Vinci - A zseni közelről - 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI

-25%
ÚJ
Leonardo da Vinci - A zseni közelről - 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI
 • Leonardo da Vinci - A zseni közelről - 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI
 • Leonardo da Vinci - A zseni közelről - 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI
 • Leonardo da Vinci - A zseni közelről - 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI
6 999 Ft
Akció: 5 249 Ft
Kezdete: 2019.04.30   A készlet erejéig!

Leonardo bámulatos jegyzetfüzeteinek több ezer oldalát, s szintúgy az életét és munkásságát érintő legújabb felfedezéseket feldolgozva Walter Isaacson megírta azt a könyvet, amely nemcsak összefoglalja meglévő ismereteinket minden idők legsokoldalúbb zsenijéről, hanem igyekszik a titkot is megfejteni: miből fakad ez a szárnyaló kreativitás? Leonardo tudományos munkássága, ahogy azt a szerző számtalan példán át meggyőzően bemutatja, elválaszthatatlan művészi zsenijétől; s mindkettőt olyan tulajdonságok táplálták, melyeket mindannyian fejleszthetünk magunkban: mint a szenvedélyes kíváncsiság, a gondos megfigyelés és a féktelen, játékos fantázia.

Leonardo alkotta minden idők két leghíresebb festményét, az Utolsó vacsorát és a Mona Lisát; ám ő önmagát legalább annyira tekintette tudósnak és mérnöknek. Néha már rögeszméssé váló szenvedéllyel kutatta az emberi anatómiát, a szív működését, botanikai, geológiai, optikai és ezerféle egyéb tanulmányokat folytatott, új fegyvereket tervezett... és repülni vágyott ember alkotta szerkezettel. Matematikailag vizsgálta az optikát, tanulmányozta a fény útját a szaruhártyán át, majd a változó perspektívák illúzióját alkotta meg az Utolsó vacsorán, amely ugyanakkor bámulatosan gazdag festmény-elbeszélés a bibliai történetről, és felülmúlhatatlanul mély Jézus-ábrázolás.

Isaacson Leonardo minden nagy művét elemzi ebből a nézőpontból: ahogy a tudományos elme és az érző lélek együtt hozta létre az alkotás csodáját. Részben ez volt a leonardói zsenialitás receptje; részben pedig a különcsége - rengeteg dologban volt ő más, mint az emberek többsége: fattyú volt, vegetáriánus, homoszexuális, balkezes, gyakran támadtak eretnek gondolatai, és - az ő korában még egészen rendkívüli módon - nem tisztelt semmilyen tekintélyt: mindenről a saját szemével, a saját eszével, gyakran leleményes kísérletek révén akart meggyőződni.

2019. május 2-án 500 éve hunyt el LEONARDO DA VINCI olasz polihisztor. Ő volt a reneszánsz ember eszményképe, valódi polihisztor, aki az élet szinte minden területén maradandót alkotott. Páratlan sokoldalúsága szinte hihetetlen, a művészet minden ágában nagyszerű művek sorát alkotta, de ugyanez volt a helyzet természettudományok terén is; a fizikához éppoly jól értett, mint az anatómiához. Forradalmian új találmányait felsorolni is lehetetlen, legyen elég annyi, hogy ő találta fel a tengeralattjárót, a sárkányrepülőt, az ejtőernyőt, a búvárruhát és a biciklit, s alighanem ő volt minden idők legjobb hadmérnöke, még "végtagkaszáló harckocsit" is kitalált. A művészetek minden ágában remekművek sorát alkotta, ő maga a legkevesebbre festészetét tartotta, a máig megfejthetetlenül rejtélyes Mona Lisa és a lenyűgözően monumentális Utolsó vacsora készítője saját magáról szólva csak mellékesen említi, hogy egyébként festeget is. Alkotásai láttán hihetetlen, hogy valójában nem nagyon volt kitartása semmiben, sokan elgondolkodtak már megborzongva azon, mit hozhatott volna létre, ha csupán egyetlen dolgot művel elmélyülten egész életében. Mert, akár hiszik, akár nem, utolérhetetlen életműve nem szisztematikus munka verejtékszagú eredménye, hanem Leonardo állandó kísérletezgetéseinek "skiccei", művészi alkotásain kívül jórészt csak kéziratok, vázlatok maradtak utána. Sok művét be sem fejezte, félbehagyta, kidobta, Szent Jeromos című fára festett olajképét például egy susztertől sikerült később visszaszerezni, aki azon szögelte a cipőket. Giorgio Vasari nem is győz sajnálkozni: "sokra vihette volna a tudományokban, csakhogy állhatatlan volt és változékony, mindenbe belekapott, mindent meg akart tanulni, de el is ment mindig mindentől a kedve." Több mint ötezer - tükörírással írt! - kéziratlapján elámulva azt gondolhatnánk, hogy folyton jegyzetei fölé görnyedő vaksi szobatudós volt, ami persze nem igaz. Inkább hasonlított egy mai akciófilm sztárjához, az egykorú leírás szerint "nagy testi erejéhez ügyesség párosult, bátor volt és nagylelkű." Félelmetes testi erejében bízva sosem hordott fegyvert, ami nélkül pedig akkoriban nemigen merészkedett az utcára senki. De a robusztus testben érzékeny lélek lakozott, verseket írt, és kisebb vagyont költött kalitkába zárt madarak vásárlására, hogy azután elengedhesse őket. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Walter Isaacson
  Leonardo da Vinci - A zseni közelről
  Kiadó: Helikon
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 722
  ISBN: 9789634790341

 • Cikkszám
  302706
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés