Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Lengyel József noteszeiből - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Lengyel József noteszeiből - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
 • Lengyel József noteszeiből - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
 • Lengyel József noteszeiből - 125 éve született LENGYEL JÓZSEF
570 Ft

Húsz éven át, 1955-től, szibériai száműzetéséből hazatérve haláláig, 1975-ig írta noteszeit Lengyel József, megörökítve bennük a kort, közelmúltunk történelmét és önmagát, egy szuverén emberi és művészi magatartást. Eseményeket és azok kommentárjait rögzítik a feljegyzések; politikai, kulturális életünk húsz évének eseményeit s az ezekhez fűzött, korántsem elnéző vagy szemérmesen „szalonképesre” csiszolt megjegyzéseket. „Támogatok, tűrök és tiltakozom” – írta meg Lengyel József egysoros pamfletjét a hírhedett kultúrpolitikai három T-re, s ez a szarkazmus nemcsak egyes művei hivatalos fogadtatására (vagy a Szembesítés esetében a fogadtatás teljes hiányára) vonatkozott. A kulturális és a politikai élet egyaránt mind több tűrésre s egyre hevesebb tiltakozásokra késztette. Szenvedélyes ember volt, ítéletei is szenvedélyesek.

2021. augusztus 4-én 125 éve született LENGYEL JÓZSEF író. A Somogy megyei Marcaliban szü- letett, s a dunántúli táj hangulata sokáig befolyásolta irodalmi munkásságát is. Kezdetben expresszionista verseket írt, de igazán a Visegrádi utca című regényével tört be a magyar irodalomba. Azidőtájt Moszkva mellett élt, de Szibériába száműzték, s miközben 18 évig sínylődött különböző táborokban, itthon azt sem tudták, él-e. Szabadulása után hazatért, s a novella-irodalom egyik legjelesebb alkotója lett. Legjobb könyve a Visegrádi utca és a Prenn Ferenc hányatott élete, de ismert novellája az Oldás és kötés, kivált, hogy Jancsó Miklós filmet forgatott belőle. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Lengyel József noteszeiből
  1955-1975
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 682
  ISBN: 9631415953

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  442928
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés