Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Körösi Csoma Sándor (Baktay Ervin) - 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR

-25%
ÚJ
Körösi Csoma Sándor (Baktay Ervin) - 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR
 • Körösi Csoma Sándor (Baktay Ervin) - 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR
 • Körösi Csoma Sándor (Baktay Ervin) - 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR
 • Körösi Csoma Sándor (Baktay Ervin) - 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR
2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.04.10   A készlet erejéig!

Eltökélt utazók - Körösi Csoma Sándor nyomában
„Elhatároztam, hogy elhagyom hazámat, s Keletre jövök, s ahogy csak lehet, biztosítván mindennapi kenyeremet, egész életemet oly tudományoknak szentelem, melyek a jövőben hasznára lehetnek az európai tudós világnak általában, és különös világot vethetnek bizonyos, még homályban lévő adatokra nemzetem történetében.” - Lehetséges, hogy ezeket a szavakat mormolta Körösi Csoma Sándor 1840 tavaszán kalkuttai tudományos intézetének egyik fala előtt, ahol modellt kellett ülnie. Schöfft Ágoston, magyar festőművész ugyanis ott kereste fel őt, és megalkotta róla az egyetlen hiteles képet. Schöfft Ágoston európai egyetemeken tanult festészetet. Akkor még divat volt az ilyesmi, az összes orientalista, zeneszerző, író, orvos kötelességének érezte, hogy minél több egyetemet végigjárjon, minél több tudást szívjon magába, és ez által sok nyelvet meg is tanult.

2017. április 11-én 175 éve hunyt el KÖRÖSI CSOMA SÁNDOR nyelvtudós. A magyarok őshazáját kutatva jutott el Tibetbe, ahol rendkívül értékes munkát végzett. Ö a tibeti filológia megalapítója, ő vetette meg a tibeti nyelvészet alapjait, s ő készítette az első tibeti nyelvtant. 1834-ben megjelent két műve - az angol nyelven írt tibeti nyelvtan és a tibeti-angol szótár - úttörő jelentőségű a keleti nyelvészet történetében. Munkáját rettentő mostoha körülmények között, hihetetlen odaadással végezte, tibeti életkörülményeinek puritánságán még a sokat látott utazók is megdöbbentek. Magashegyi remetelakából egy évig ki sem jött, nehogy a szabadban megfagyjon, de persze fűtés bent sem volt, a kezét állandóan eldugva tartotta, s csak akkor vette elő, ha lapoznia kellett. "Szobája cellára emlékeztetett, s ő sohasem hagyta el, kivéve, amikor rövid sétákat tett az épület folyosóin" - írta róla egy francia nyelvész, egy pesti festőművésztől pedig úgy tudjuk, hogy esténként kivülről még magára is záratta az ajtót, hogy még akkor se hagyhassa félbe munkáját, ha véletlenül mégis kikívánkozna a szabadba. Munkakörülményeinek leírását néhány szemtanú "meg is hamisította", mert ha hűen számolnak be róla, nem hitte volna el senki. Mint ahogy az is hihetetlen, hogy évekig fillérekből tengette életét, de még ebből is spórolni tudott, s halála előtt 450 aranyat küldött haza. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Baktay Ervin
  Körösi Csoma Sándor
  Nemzeti Könyvtár 31.
  Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2014
  Oldalszám: 327
  ISBN: 9789639872295

 • Cikkszám
  689140
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés