Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Komolyzenei arcképcsarnok - 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY

-20%
ÚJ
Komolyzenei arcképcsarnok - 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
 • Komolyzenei arcképcsarnok - 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
 • Komolyzenei arcképcsarnok - 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
 • Komolyzenei arcképcsarnok - 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY
2 450 Ft
Akció: 1 960 Ft
Kezdete: 2017.11.01   A készlet erejéig!

Sokan legyintenek a komolyzene szó hallatán, vagy éppenséggel Haydn, Mozart, Beethoven neve tölti el őket olyan irtózattal, mintha a pokol legsötétebb bugyrainak emberkínzó ördögeit említették volna előttük. Úgy képzelik el, hogy az elmúlt századok zeneszerzői mással sem töltötték az időt, csupán énekléssel, zeneszerzéssel, és egész nap verték a zongora billentyűit, nyúzták a hegedű húrjait. Igaz, hogy a legtöbb zeneművész már gyermekkorában a muzsika bűvkörébe került, általában a családja hatására. Vannak közöttük olyanok, akik hamarabb megtanultak zenét szerezni, mint írni-olvasni-számolni. Ettől függetlenül, bármennyire is zseniknek számítottak jó néhányan, kitartóan, szorgalmasan kellett gyakorolniuk, és nem az ördöggel kötött szövetség eredményeként alkottak remekműveket a világnak. Emellett ugyanúgy élték a mindennapjaikat, mint mások. Szerettek; ha megtehették, jókat ettek-ittak; segítették egymást, vagy éppenséggel másokon átgázolva törtettek előre. Hogy melyikük milyen életet élt, hogyan érte el céljait, s mit hagyott az utókorra, kiderül ebből a színes fotókkal, rajzokkal, festményekkel illusztrált kiadványból.

2017. november 4-én 170 éve hunyt el FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY német zeneszerző és zongoraművész. Dúsgazdag bankárcsaládból származott, s anyagi függetlensége nagyban segítette karrierjét, első zsengéi bemutatásáért ugyanis nem kért tiszteletdíjat, így a hangversenyrendezők szívesen fogadták műveit. Valójában persze nemigen szorult rá ilyen segítségre, rendkívül tehetséges volt ugyanis, s ez sok mindenen átsegítette. Első karmesteri fellépésén például elveszett a partitúra, de nem jött zavarba, és mindenki ámulatára emlékezetből vezényelte le Beethoven Pastorale-szimfóniáját. Egyébként ő volt az első karmester, aki pulpituson állva, pálcával vezényelte a Gewandhaus zenekart, korábban a dobogó szélén ülve, hegedűvonóval dirigálták a muzsikusokat. Ezt leszámítva nem volt nagy újító, inkább konzervatív embernek mondatnánk, erkölcsei pedig kivált szigorúak voltak. Egyszer például Berliozzal a hit dolgairól vitatkozva úgy elragadtatta magát, hogy legurult egy lépcsőről, ezért aztán később kerülték a vallásos témákat. Amikor aztán a nászútjáról az ott komponált "Mint a szarvas bőg" című zeneművével tért vissza, a szemérmességét jól ismerő barátja el is csodálkozott rajta, hogy élményeit - sokat sejtető címe szerint - milyen pajzán kompozícióban örökítette meg. De persze végül csalódnia kellett; a puritán komponista mézeshetei alatt egy zsoltárt zenésített meg. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Borza Tünde
  Komolyzenei arcképcsarnok
  Kiadó: Nagykönyv Kiadó
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 72
  ISBN: 9786155277016

 • Cikkszám
  909602
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés