Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC

-30%
ÚJ
Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC
 • Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC
 • Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC
 • Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC
 • Kölcsey Ferenc összes költeményei - 230 éve született KÖLCSEY FERENC
4 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2020.08.07   A készlet erejéig!

A nemzeti himnusz költőjének versei ma már kereskedelmi forgalomban alig-alig hozzáférhetők, de ami kapható, az is pontatlan és hiányos. Tehát majd száz-százötven év adósságát törlesztve a Kölcsey-verseknek ez az új, a kritikai szövegkiadás alapján készült kiadása nemcsak a legpontosabb, s számos esetben javított versszövegeket tartalmazza, hanem több, eddig ismeretlen költemény szövegét, szövegvariánsát is hozza. A kiadás másik fontos hozadéka a jegyzetapparátus. A sokféle költői formával kísérletező, gazdag költői életmű és nyelv teljes feltárása az említett kritikai kiadásig nem történt meg. Könyvünk ezt a hiányt is pótolja. Külön figyelemre méltó a Hymnus keletkezésének és utóéletének vizsgálata, melynek során számos értékes adat került elő, ugyanakkor a köztudatban élő több adatról bizonyosodott be, hogy megalapozatlanok. Mindenképp kívánatos tehát, hogy Kölcsey versei végre megbízható, a kutatás és oktatás számára használható szöveggel és apparátussal jelenjenek meg. Az életmű másik két legjelentősebb darabja a Nemzeti hagyományok és a Parainesis. Az előbbi ma is a modern nemzettudat legfontosabb alapszövege, az utóbbi pedig a személyiségformálás, azaz a hazai pedagógia legértékesebb szövege.

2020. augusztus 8-án 230 éve született a Szilágy vármegyei Sződemeterben KÖLCSEY FERENC költő.

Himnusz költőjéről az átlagember jószerivel csak annyit tud, hogy nemzeti imádságunk szerzője, bár maga Kölcsey be is érné ennyivel. Rendkívül szemérmes ember volt ugyanis, amiben persze közrejátszott ifjúkori tragédiája, amikor a himlő elvitte fél szemét, kihullott a haja, így nem csoda, hogy az egyébként is véznácska ifjú visszahúzódó lett. Ilyen külsővel lányokhoz sem mert közeledni, huszonévesen már azon kesergett, hogy feladta minden szerelmi vágyát. Már az iskolában is magányos volt, ahogy egyik osztálytársa emlékezett: "kávéházban és bálban tán egyszer sem volt, míg Debrecenben tanult." Találóan állapította meg róla Szerb Antal: "Az ország bármely pontján, bármilyen pozícióban és bárkik társaságában élt volna, Kölcsey nem odavalónak érezte volna magát".

Pedig később élete bizonyos mértékig cáfolni látszott kivülállását, hiszen politizált, Szatmár főjegyzőjeként tevékenykedett, s híres perében ő védte Wesselényit. S bár sok kortársát támadta élesen - nem egyszer igazságtalanul -, általános tekintélynek örvendett. Amikor lemondott diétai követi megbízatásáról, Kossuth gyászszegéllyel küldte szét országgyűlési tudósításait. Közéleti fáradozásai közben gyönyörű költeményekben buzdította a nemzetet; "Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül!" Az a haza, amelyet személyes tragédiái miatt sohasem érzett igazán magáénak. S bármennyire is különös, igazat kell adnunk annak a megfogalmazásnak, amely szomorúan állapította meg: "Kölcsey, a magyar Himnusz költője nem volt itthon Magyarországon".

Saját maga is így vélte ezt, hiszen le is írta: "Ha lelkemnek, minekelőtte Hadeszből felvezettetvén ide plántáltatott, választása lett volna, bizonyosan nem választottam volna e hont, melyben születtem". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kölcsey Ferenc összes költeményei
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2008
  Terjedelme: 408 oldal
  Vonalkód: 9789633899878

 • Cikkszám
  829976
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés