Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
 • Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
 • Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
 • Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
 • Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
 • Kóborélet - 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE
790 Ft
Nincs raktáron

Gyergyai Albert így ír Colette-ről: „…Ez az új válogatás, amely csupa vonzó és jelentékeny Colette-művet tartalmaz, biztosabb alapot nyújthat Colette magyarországi újjáértékeléséhez… Mint a legtöbb nőíró, ő is sokkal mélyebben és kizárólagosabban, mint elődei, elsősorban önmagát s legfeljebb beszédes barátnői vallomásait regényíti, és még az olyan önálló, kívülről látott és kerek művekben is, mint ebben a gyűjteményben A macska vagy a Zsendülő vetés, ugyanaz az érzéki, sóvár és telhetetlen Colette bujkál, nem csupán a bretagne-i tengerpart, vagy a párizsi villanegyed ózonos tájképeiben, nem csupán a sorok közt, a tömör, éles, kiszámított és mégis oly forrásízű nyelvezetben, hanem még a történet és a szereplők bonyodalmas mélyeiben is.” Colette a köznapi valóság mesterkéletlen költője. „Jól tudja, hogy örömeink mulandók, boldogság nincs, csak boldog pillanatok, és ezért kell élvezni módjával, túlzás, szavalás, szenvelgés nélkül, a természet és az emberélet minden mégoly mulandó kedvességét, a jó kenyeret, a tiszta forrásvizet, a se zöld, se túlérett gyümölcsöt, egy arc, egy test oly törékeny hamvát és harmóniáját, egy madár villanó röptét, egy nyíló virág bársonyát, egy kedvünkhöz illő tájat, egy testi vagy szellemi találkozást – mindent frissen, közvetlenül, tudatosan, világos szemmel, mert hisz sose fürödhetünk kétszer ugyanabban a folyóvízben. Kortársai közt kissé olyan, mint a maga századában s hazájában a titokzatos Vermeer, akinek tájai, csendéletei, mindennapos modelljei alig-alig különböznek, főképp első tekintetre, annyi más holland »kismester« témáitól és felfogásától – viszont ha sokáig nézzük kékjeit és sárgáit és az arcokra s a tárgyakra mindenünnen beáradó és szinte mindent elöntő és mindent felderítő világosságát, Colette legszebb lapjaira, prózájának kék és sárga villanásaira kell gondolnunk, azokra a pontos és zenei jelzőkre, amelyek minden témabeli zártság és egyhangúság ellenére olykor egy tájon, egy arcon, egy egyéni sorson túl az emberi szív leghomálylóbb rejtelmeire vetnek világot…”

2019. augusztus 3-án 65 éve hunyt el SIDONIE-GABRIELLE COLETTE francia írónő. Amikor sikerei csúcsán a francia irodalom királynőjeként uralkodott, az életútját nem ismerők talán el sem hitték, hogy egy kis faluból került a Palais Royalba. Élete húszévesen vett fordulatot, amikor feleségül ment egy akkoriban népszerű íróhoz, aki futószalagon gyártotta erotikus regényeit, s hamar bevonta ifjú asszonyát is az pajzán történetek kitalálásába. Mivel pedig maga Colette is kimondottan érzéki teremtés volt, könyveihez nem annyira fantáziájára, mint inkább bátorságra volt szükség. De ennek sem volt híján, amikor például elvált első férjétől, táncosnőnek állt, és gazdag személyes tapasztalatokkal vértezte fel magát következő erotikus műveihez. Könyveinek főhősei is félvilági hölgyek, rosszlányok, leghíresebb műve, a Gigi arról szól, hogy egy lányt kurtizánnak nevelnek a nővérei, s könyve később színpadon, filmen, musicalnek feldolgozva is meghódította a közönséget. Ö maga is elbűvölő jelenség volt, botrányos magánéletét is elnézték neki, s nemcsak hírneves pályatársai - Camus, Mauriac, Martin du Gard, Gide - fogadták be maguk közé, de az egykori ledér táncosnőt beválasztották a Goncourt Akadémia tagjai közé - első nőként az Akadémia történetében. Sőt, megkapta a Becsületrendet is, amit pedig nagytekintélyű férfiaknak is ritkán osztogatnak. Élete utolsó éveiben a francia irodalom nagyasszonyaként tisztelték, az állam beköltöztette a Palais Royalba, s még az is megengedték neki, hogy magával vigye kedvenc macskáit. 1954-ben hunyt el, s állami temetést kapott. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Colette
  Kóborélet és más kisregények
  A Világirodalom Remekei
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1972
  Oldalszám: 422

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  588905
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés