Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Klimt múzsája - 155 éve született GUSTAV KLIMT

-25%
ÚJ
Klimt múzsája - 155 éve született GUSTAV KLIMT
 • Klimt múzsája - 155 éve született GUSTAV KLIMT
 • Klimt múzsája - 155 éve született GUSTAV KLIMT
 • Klimt múzsája - 155 éve született GUSTAV KLIMT
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2017.07.05   A készlet erejéig!

Emilie Flöge egyszerű varrónőből lett az első fergeteges hatású divattervezőnő: hazájában, Ausztriában valóságos divatdiktátor, sok mindenben meg is előzve a Párizsban egyre népszerűbb Coco Chanelt. Ő az, aki már Chanel előtt megszabadította a nőket a fűzőtől, és - a korabeli Bécsben meglehetősen szokatlan módon - nő létére tárgyalt férfiakkal, minden nehézség és támadás közepette megőrizve a Mariahilfer Strassén lévő divatszalonja függetlenségét.
És Emilie Flöge mindemellett Gustav Klimt társa és múzsája is volt évtizedeken át, a festő számos művének, köztük, szakértők szerint, A csók-nak is az ihletője. Margret Greiner regényes életrajzából közelről ismerhetjük meg az extravagáns festőművész magánéletét és karrierjét, Emilie személyében pedig egy olyan rendkívüli tehetségű nőt, aki művészként és üzletemberként is megelőzte korát.

A századfordulós Bécs szertelen hangulata, az új művészet, a szecesszió friss pezsgése árad Margret Greiner könyvéből, amely tele van a divat és a szabászat iránt érdeklődők számára máshonnan kideríthetetlen ínyencségekkel is. Több könyv és egy nagyszerű film született már erről a nagy, romantikus történetről (az utóbbi Raoul Ruiz alkotása, és a John Malkovich által megszemélyesített Klimt oldalán Veronica Ferres alakította Emilie Flögét), ám az első nagy divattervezőnőt a legtöbben mégiscsak Klimt festményeiről ismerik.
Érdemes elolvasni az életrajzát: a század egyik legrendkívülibb asszonya volt.

Emiliére átragadt a Szecesszió megalakulásának eufóriája. Jelen volt az indulásnál, amely addig nem sejtett tehetségeket és ötleteket hívott elő minden résztvevőből, csodálta ezeknek a fiatal férfiaknak a tetterejét, akik vállvetve, merészen megkísérelnek valami újat, amit Bécsben addig képtelenségnek véltek. Az amúgy zárkózott, szófukar Gustavot egyszerre feszítette a mondanivaló.

2017. július 14-én 155 éve született GUSTAV KLIMT osztrák festő. Jellegzetes festményei könnyen felismerhetők, de talán még sajátosabbak rajzai, hiszen szinte kizárólag aktokat rajzolt, meglehetősen szabados stílusban. Egy kritikusa még szemérmesen is fogalmazott, amikor így írt: az ábrázolt nőket "erotikus féktelenség feszíti. Mert azt a pillanatot kívánja megjeleníteni, amikor az elszabadult érzéki sóvárgás végigremeg a végtagokon". Igen nagy művészi bátorságról tanúságot téve gyakran foglalkozott képein a leszbikus szerelem témájával is, s ehhez modelljeit sem úgy foglalkoztatta, mint általában a festők. Egy műtermébe látogató így számolt be erről: "... titokzatos-meztelen nőiesség vette itt körül, s amíg ő némán állt a festőállvány előtt, a nők ide-oda mászkáltak a műhelyben, nyújtózkodtak, lustálkodtak, és virultak egy álló napon át - állandó készenlétben lesték a mester intését, hogy engedelmesen veszteg maradjanak, ha szemébe ötlött valamilyen testtartás". S általában erotikus póz ragadta meg a figyelmét, amelyet aztán híven meg is örökített, néhány bravúros rajza alá bízvást ki lehetne tenni a táblát: Csak 18 éven felülieknek! A modellek különben imádtak vele dolgozni, ha elégedett volt ugyanis egy-egy beállítással, igazi gavallér módjára fizetett; benyúlt köpenye zsebébe, és számolatlanul gyűrte múzsái kezébe a bankókat. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Margret Greiner
  Klimt múzsája
  Az első divatdiktátor, Emilie Flöge élettörténete
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 312
  ISBN: 9789634056751

 • Cikkszám
  886273
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés