Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kittenberger Kálmán élete - 140 éve született KITTENBERGER KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Kittenberger Kálmán élete - 140 éve született KITTENBERGER KÁLMÁN
 • Kittenberger Kálmán élete - 140 éve született KITTENBERGER KÁLMÁN
 • Kittenberger Kálmán élete - 140 éve született KITTENBERGER KÁLMÁN
690 Ft

„Az én célom a Kilima-Ndzsáró környékét és a magas régiókat még egyszer átkutatni, hogy azután Nyugat felé menjek” – idézi Fekete István minden idők legnagyobb Afrika-vadászát, Kittenberger Kálmánt.

A regényes életrajz majd harminc év kalandjait beszéli el a vadász naplójegyzetei, valamint személyes visszaemlékezései alapján, ilyenformán: „A Lettima-hegyek alól, súlyosan megsebesülve, tizenkét nehéz és sok apró sebtől és nagy vérveszteségtől elgyengülve hoztak a másszaiak Mosiba. Június 11-én reggel leütött egy oroszlán. Mindez nem történt volna, ha puskám a második lövésre nem mond csütörtököt, midőn a meglőtt oroszlán támadott, és közelre kellett várnom, mert a magas fűben nem láttam. Irtózatos küzdelem volt ez, és senki sem volt a közelben. Végre bal kezemmel elkaptam a nyelvét, s azt erősen megrántottam. Ez a bestiát annyira zavarba ejtette, hogy volt időm a rossz patront kirántani, ismételni, s az ellenfelemet szembe lőni”.

 

2021. október 10-én 140 éve született Léván KITTENBERGER KÁLMÁN vadász, Afrika-kutató, állattani gyűjtő. Egy szegény lévai iparos nyolcadik gyermeke volt, s így bár állandóan Afrikáról álmodozott, sok reménye nem lehetett álmai válóra váltására. Tanulni is csak nagy nehézségek árán tudott, de végül mégis elvégezte a tanítóképzőt. Ennek ellenére egész életében vadásznak készült, ezért megtanulta az állatpreparálást, de persze Afrikába nem jutott el. Eljutott viszont az ő híre Budapestre, s 1902-ben egy szép napon aztán levelet vitt a postás a kis falusi néptanítónak; az állt benne, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum állatgyűjtő útra Afrikába küldi - már persze, ha vállalja. Hát, hogyne vállalta volna, azonnal csomagolni kezdett, s amint lehetett elutazott a már annyiszor megálmodott rejtelmes, fűszerillatú fekete kontinensre. Ahol aztán óriási élvezettel dolgozott, zokszó nélkül viselte a megpróbáltatásokat, melyekről legyen elég annyi, hogy egyszer például puszta kézzel kellett megbirkóznia egy sebesült oroszlánnal. Útjairól több mint 60 ezer példányból álló anyagot hozott haza, a gyűjtemény mintegy háromszáz új állatfajt tartalmaz, közel negyvenet róla neveztek  el. Élményeiből több irodalmi értékű könyvet írt; a Kelet-Afrika vadonjaiban és A Kilimandzsárótól Nagymarosig című művei máig népszerűek. (Kalendárium Press)

  

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Fekete István
  Kittenberger Kálmán élete
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1962
  Oldalszám: 442
  Kötés: Keménytáblás

  jó állapotú antikvár könyv, de a papírborító hiányzik

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  686157
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés