Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kisregények - 105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN

-25%
ÚJ
Kisregények - 105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Kisregények - 105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Kisregények - 105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
 • Kisregények - 105 éve született ÖRKÉNY ISTVÁN
3 100 Ft
Akció: 2 325 Ft
Kezdete: 2017.04.04   A készlet erejéig!

Az Egyperces novellákkal megkezdett életműkiadás újabb kötetében kaptak helyet azok a kisregények (Tóték, Macskajáték), amelyek később színpadi változatban indultak hódító útjukra. A "Rózsakiállítás"-t olvasva pedig elcsodálkozhatunk azon, milyen pontosan látta az író harminc évvel ezelőtt a tévés valóság show-k természetét.

2017. április 5-én 105 éve született Budapesten ÖRKÉNY ISTVÁN író. Kivételes ember volt, diplomás gyógyszerész és vegyész, anyanyelvi szinten tudott németül, franciául és angolul, kiválóan értett latinul és oroszul, s egyetemistaként már jelentős folyóiratokban publikált. Szerencsésebb helyre születve állandó megbecsülésben élhette volna le az életét, hazájában azonban rengeteg megaláztatás érte. Amikor például behívták katonának, korábbi rangjához méltó módon, tiszti egyenruhában jelent meg, amit verések közepette kellett levetnie, s mint zsidó munkaszolgálatost hajtották ki a Don mellé. Öt évig sínylődött a hadifogságban, de hazatérése után is csak pár évig élvezhette a jócskán kiérdemelt elismerést. Amikor egy reggel elindult a Parlamentbe átvenni a Kossuth-díját, felhívta az îrószövetség párttitkárát, menjenek együtt, akkor derült ki, hogy kihúzták a listáról. Nem csoda, hogy ő lett a groteszk műfajának legjobb hazai művelője, Macskajáték és Tóték című drámája immáron klasszikus, csakúgy mint Pisti a vérzivatarban című komédiája, sőt, egyperces novelláival új műfajt is teremtett. A groteszk különben élete része volt, a frontról például azt írta haza egy tábori lapon barátjának: "Se operába, se hangversenyre nem nagyon járok. Mostanában a hason csúszásra és emberölésre fektetem a hangsúlyt." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Örkény István
  Kisregények
  Kiadó: Új Palatinus
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 432
  ISBN: 9789632740270

 • Cikkszám
  520567
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés