Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kiskunhalom - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Kiskunhalom - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS
 • Kiskunhalom - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS
570 Ft

Ez a könyv a két háború közti magyar írószociográfiai irodalom úttörő, klasszikus remeke, írója szülőfalujáról, Apostagról. Egyetlen nap leltára, hajnaltól hajnalig tartó huszonnégy óra eseménymozaikjainak egymáshoz illesztése, 1932. augusztus tizenhetedikén, szerdán. „Kemény, öröm és szépség nélküli élet bontakozik ki ebben a falu-monográfiában. – írta a Kiskunhalomról 1934-ben Bálint György. – Ridegség, gőg és kapzsiság egyrészről, fásultság, kétségbeesés, kényszerű, eltompult megalázkodás másrészről: ez Kiskunhalom életének lelki tartalma.” József Attila pedig baráti levélben így jellemezte a könyvet: „Bennem szinte szorongást keltett a Kiskunhalom végzetszerűsége. Mert nem az a végzetszerű, hogy a hős a végén elbukik, hanem hogy a hős egy pakli dohányt vesz a trafikban, hogy tehát soha senki nem lehet hős.”

2019. október 28-án 65 éve hunyt el NAGY LAJOS író. A XX.  századi magyar prózairodalom egyik kimagasló alakja volt, a Nyugat című folyóirat Árkádia rovatát szerkesztette, 85 éve, 1934-ben megjelent Kiskunhalom című könyve pedig remekmű, a magyar szociográfia úttörő jelentőségű alkotása.  Nagy tekintélynek örvendett, egyedül felesége, Szegedi Boris mert szembeszállni vele. Nagy Lajos még csak udvarolgatott neki, de Boriska már teljesen az "uralma alá vonta". Amikor Nagy Lajos megkapta a Baumgarten-díjat - a vele járó tekintélyes summával egyetemben -, Boriska az első könnyes gratulációk után rögvest a piszkos anyagiakra terelte a szót, s mondván, hogy Nagy Lajos nem tudja beosztani a pénzt, el is vette tőle. "Majd én kezelem - mondta neki -, maga pedig kap öt pengő zsebpénzt naponta." Szegény ki-tüntetettnek alig sikerült az összeget feltornáznia napi hét pengőre. A tréfát félretéve, Nagy Lajos sokat köszönhetett Szegedi Borisnak, mert művészileg értő alkotótársra talált benne - sokszor már nem is tudták melyik novellát ki írta -, ugyanakkor felesége polgári biztonságot teremtett az egyébként igencsak könnyelmű író munkájához. A Szegedi Boris által megkövetelt "pénzügyi fegyelem" persze sok humor forrása volt, sőt, megjelent Nagy Lajos írói műveiben is. Jó példa erre az Oroszlánvadász című novellája, amelyben a főszereplő azért szívja fordítva a cigarettáját, hogy hamarabb elégjen a márkajelzés, miáltal csökken a veszélye annak, hogy felesége rajtakapja drága cigaretták füstölésén. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nagy Lajos
  Kiskunhalom
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1978
  Oldalszám: 162
  ISBN: 9631112683

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  859418
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés