Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kisértet Lublón / A szelistyei asszonyok - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Kisértet Lublón / A szelistyei asszonyok - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN
 • Kisértet Lublón / A szelistyei asszonyok - 170 éve született MIKSZÁTH KÁLMÁN
1 190 Ft

Ó, azok a régi jó kísértethistóriák! Azok a csiklandós ijedezések, azok a majdnem igazi elszörnyedések! Mikszáth Kálmán írói varázsának talán éppen az a titka, hogy nemcsak az elbeszélt történeten mulat, hanem atyai kedvességgel gyermeki lelkű hallgatóin is, rajtunk, akik vele együtt úgy teszünk, mintha hinnénk Kaszperekben, a sírból feljáró borkereskedőben, akinek nyomós oka lehet kísérteni, hiszen szépséges asszony várja idefenn. No meg talán abban is rejlik valami magyarázat, hogy ahol Kaszperek megfordul, hamis pénzek kezdenek elterjedni.

A szelistyei asszonyok furfangos, pajzán története Mátyás környezetébe, várpalotai kastélyba vezeti el azt a három gyönyörű nőt, akiket mustrába küldtek a királyhoz, bizonyságul, hogy ilyen szép nők teremnek Szelistyén, érdemes oda a háborúban elpusztult férfiak helyébe újakat küldeni. S lám, mit tesz a véletlen: a három mustra sohasem tér meg Szelistyére – hiszen nem is onnan valók –, de Szelistyén egyre szebbek lesznek a lányok, asszonyok.

2017. január 16-án 170 éve született Szklabonyán MIKSZÁTH KÁLMÁN író. Szklabonyai parasztgyerekből lett parlamenti képviselő, s a már életében is klasszikus író, aki olyan remekművekkel írta be nevét a magyar kultúrtörténetbe, mint A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város és a Különös házasság. Ez utóbbi témát különösen jól ismerhette, hiszen az ő házassága is méltán nevezhető különösnek. Fiatalon beleszeretett egy szolgabíró leányába, de Mauks Ilona apja eltiltotta lányát a közel sem partiképes ifjútól. Mivel az atyai áldásban nem lehetett reménykedni, Mikszáth egy szép napon megszöktette szerelmét, hamar feleségül vette, ám eltartani nem tudta. Ezért csakhamar elvált tőle, hazaküldte a családi házba, ő pedig nagy eltökéltséggel elindult meghódítani az irodalmat. Sikerült is neki, harmincöt éves korában már népszerű irodalmár volt. Pestre költözött, tekintélyes bajuszt növesztett, pocakot eresztett, politizálni és pipázni kezdett, bekerült a parlamentbe, s lassanként majdhogynem ő lett a haza bölcse. Nagyszerű könyvek sorát írta, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A fekete város, a Különös házasság már megjelenésükkor szép sikert arattak, mára pedig klasszikus értékű alkotássá váltak. És tekintélye csúcsán büszkén kihúzta magát, majd ismét megkérte volt felesége kezét. Ilonka némi töprengés után igent mondott, Mikszáth így másodjára is oltár elé vezette szerelmét. Mikszáth sosem látott tekintélynek örvendett, ő az egyetlen magyar író, akinek már életében a nevét viselte szülőfaluja; az akkoriban Kürtabonynak hívott Szklabonya nagy fiának halála előtt pár hónappal keresztelte át magát Mikszáthfalvára. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Mikszáth Kálmán
  Kisértet Lublón / A szelistyei asszonyok
  Kiadó: Szövetkezeti Kiskönyvtár
  Kiadás éve: 1957
  Oldalszám: 215

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  574925
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés