Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kilencvenhárom - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Kilencvenhárom - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • Kilencvenhárom - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • Kilencvenhárom - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
 • Kilencvenhárom - 135 éve hunyt el VICTOR HUGO
490 Ft

A romantika óriásának ez a kései műve a jakobinus diktatúra nehéz esztendejéről, 1793-ról szól. A mű megírásának idején – 1873-ban, két évvel a Párizsi Kommün tragikus bukása után – a francia nép már levert forradalmainak egész sorára tekinthet vissza. A forradalmak és a Kommün igazságának vállalása késztette arra az aggastyán írót, hogy regényében a forradalmi eszméknek monumentális emlékművet állítson. A regény a hatalom megtartásának kulcskérdése köré építkezik, ez az a feladat, amely történelmi leckeként magasodik a forradalmárok előtt. Külső és belső ellenség, eszmék és eszmények harca veszélyezteti a forradalom létét. Alapvetően a harmadik rend – plebejus és polgár – vívja harcát a feudalizmus erőivel. A drámai küzdelem paradoxona: mindkét oldalon a nép fiai küzdenek – arisztokraták vezetésével. Két márki – nagybácsi és unokaöcs – áll a harcolók élén, a két világ, a régi és az új képviseletében. Az ellenforradalmi Vendée és a forradalmi Párizs csap össze öldöklő csatában, mely ha nem is végleges de újabb győzelmet hoz a forradalom eszméjének. A 24 kötetből álló sorozat végigkíséri a társadalmi fejlődés folyamatát a rabszolgatartó társadalomtól egészen a szocializmus világáig.

2020. május 22-én 135 éve hunyt el VICTOR HUGO francia író. Talán nem volt még drámaíró, aki úgy robbant volna be a színházi életbe mint ő. Első drámája, az Ernani bemutatóján ugyanis összeverekedett a közönség. A konzervatívabb nézők óriási füttykoncertben törtek ki, amikor meghallották az első enjambement-nak nevezett versformát, de az új iránt fogékonyabb fiatalok a szerző pártjára álltak. Alig kezdődött meg a darab, amikor valaki felkiáltott: "Racine sohasem csinálna ilyet!" Erre felpattant Théophile Gautier: "Az ön Racine-ja egy semmirekellő, uram!" Szó szót követett, s végül a két tábor úgy elagyabugyálta egymást, hogy a színháztörténet csak az Ernani csata néven emlegeti a bemutatót. (Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy egy mai színházi bemutató közönsége között találunk-e tíz embert, aki tudja, mi az enjambement, mert, hogy fel nem ismeri senki, az szinte bizonyos.) Victor Hugónak nem ártott a botrány, sőt; egycsapásra ő lett a romantikusok vezére, a hamarosan kiadott A párizsi Notre Dame című regényével pedig általános elismerést és népszerűséget szerzett. Quasimodo története meghódította az egész világot, Hugo pedig pályája csúcsán tündökölt. Irodalmi vezérként annyi dolga akadt, hogy szinte nem maradt ideje a regényírásra, még "szerencse", hogy politikai nézetei miatt száműzték, s így megírhatta élete másik fő művét, a Nyomorultakat. Ezek után joggal vélheti bárki, hogy Victor Hugo prózaíróként a legnagyobb, de nem. A kritika szinte egyöntetű véleménye szerint költői életműve a legcsodálatosabb. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy kiváló képzőművész volt, rajzait Paul Klee műveivel emlegetik egy sorban. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Victor Hugo
  Kilencvenhárom
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 1973
  Oldalszám: 380

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  181018
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés