Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR

-25%
ÚJ
Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR
 • Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR
 • Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR
 • Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR
 • Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer - 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR
2 500 Ft
Akció: 1 875 Ft
Kezdete: 2017.08.17   A készlet erejéig!

A futóvadlövészetben az a szép, hogy a cél mindig mozog. Ha egy kritikus szeretné belőni magának Déry Tibort, alaposan fel kell rá készülnie. Nem várja meg a lövést. De nem csak a szakmai ítész bizonytalan. Az olvasó is. Mire átrágja magát a Befejezetlen mondat-on, belekezd egy másik műbe és már egy teljesen más író néz vissza rá. Bizonytalan főszerkesztők, irodalomtanárok, színházi szakemberek. Itt egy teljes életmű, és mozog. Nem lehet eltalálni. Csak ritkán.

A csonttuberkolózisnak már négyéves korában el kellett volna vinnie magával a gyermek Déry Tibort, mégsem tudta megtenni. A kisfiú túl mozgékony volt, kicsúszott a szorításból, elszaladt. Déry jómódú családban nőtt fel, ez a betegség a nincstelenek jussa, értelmetlen az egész, hagyjuk is. Tanuljunk a legelegánsabb intézetekben, utazzunk St. Gallenbe, és sajátítsunk el ott nyelveket. Déry Tibor esetében semmi akadálya nem volt a jómódú tanulóéveknek. A St. Gallen-i iskolában, ahol két évet töltött 191112-ben, szép nyugodtan megtanult három nyelvet, mintha tudta volna, később ebből fog megélni mint műfordító. Akkor már kereskedelmi iskolát végzett. Apja bérházak tulajdonosa, a századforduló aranykora véget nem érőnek tűnik, a család úgy gondolja, ez már mindig így is marad. A gyerek hazajön, és a Nasici Rt., taringyártással és gőzfűrészeléssel foglalkozó szerb vállalat alkalmazottja lesz kerek hét évre, a világháború sem okoz különösebb törést a család életében.

2017. augusztus 18-án 40 éve hunyt el DÉRY TIBOR író. Az iskolában kimondottan politikus íróként tanultunk róla - ő maga nyomatékosan kommunistának vallotta magát -, ezért sokan azt gondolhatják róla, hogy unalmas volt. Ami persze nem igaz, valójában bohém embernek mondhatnók, aki szenvedélyes kártyás volt, sokszor eljátszotta utolsó fillérjeit is. A szerencsejáték más formáit is kedvelte, Monte Carlóban például elrulettezte az összes pénzét, ráadásul haza sem jöhetett, mert éppen pénzbüntetésre változtatták korábban kirótt szabadságvesztését, de nem tudta kifizetni. Egy valamiben nem ismert lazaságot, a magyar nyelv tiszteletében. Erről tanúskodnak regényei, a Felelet, a Kedves bóper és a Szerelem, mely utóbbiból nagysikerű film is készült. Máig legnépszerűbb könyve a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, amely a magyar színház egyik legsikeresebb zenés műve. A tekintélyes író viszont a szerelemben bohém könnyedséggel csapongott, többször nősült, s nem átallotta elcsábítani írótársa, Karinthy Frigyes feleségét. Aki sokat szenvedett a féltékenységtől, no nem Déry felesége miatt - a kalandos lelkű író időközben kikezdett Kosztolányinéval is. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Déry Tibor
  Kéthangú kiáltás - Niki - Kedves bópeer
  Kiadó: Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 246
  ISBN: 9786155269752

 • Cikkszám
  871193
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés