Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Képtelen természetrajz - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Képtelen természetrajz - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS
 • Képtelen természetrajz - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS
 • Képtelen természetrajz - 65 éve hunyt el NAGY LAJOS
570 Ft

Kötetünk Nagy Lajos karcolatainak legjavát tartalmazza, Köztudomású, hogy a karcolat – a rövid, néhány oldalas novella mellet talán a legnagylajosibb műfaj, hiszen sajátos tehetsége éppen abban áll, hogy apróbb tényekben, az általános figyelmet sokszor elkerülő részletekben lásson rá jelentékeny és jellemző tartalmak megnyilatkozásformáira. A kötet első ciklusa látszólag szellemes állatportrék sorozata, de az író figyelmeztet rá, hogy nem a krokodilt vagy a potykát vette célba, hanem a társadalmi és emberi fonákságokat. Karcolataiból a Horthy-korszak szinte teljes képe bontakozik ki: Nagy Lajos kíméletlen iróniával tesz nevetségessé mindent, ami az akkori társadalomban természet- és emberellenes. Vérbeli szatírairó: nem indulatokkal, hanem tényekkel, nem felháborodással hanem az akkori társadalmi és emberi fonákságok nevetségessé tételével győzi meg.

2019. október 28-án 65 éve hunyt el NAGY LAJOS író. A XX.  századi magyar prózairodalom egyik kimagasló alakja volt, a Nyugat című folyóirat Árkádia rovatát szerkesztette, 85 éve, 1934-ben megjelent Kiskunhalom című könyve pedig remekmű, a magyar szociográfia úttörő jelentőségű alkotása.  Nagy tekintélynek örvendett, egyedül felesége, Szegedi Boris mert szembeszállni vele. Nagy Lajos még csak udvarolgatott neki, de Boriska már teljesen az "uralma alá vonta". Amikor Nagy Lajos megkapta a Baumgarten-díjat - a vele járó tekintélyes summával egyetemben -, Boriska az első könnyes gratulációk után rögvest a piszkos anyagiakra terelte a szót, s mondván, hogy Nagy Lajos nem tudja beosztani a pénzt, el is vette tőle. "Majd én kezelem - mondta neki -, maga pedig kap öt pengő zsebpénzt naponta." Szegény kitüntetettnek alig sikerült az összeget feltornáznia napi hét pengőre. A tréfát félretéve, Nagy Lajos sokat köszönhetett Szegedi Borisnak, mert művészileg értő alkotótársra talált benne - sokszor már nem is tudták melyik novellát ki írta -, ugyanakkor felesége polgári biztonságot teremtett az egyébként igencsak könnyelmű író munkájához. A Szegedi Boris által megkövetelt "pénzügyi fegyelem" persze sok humor forrása volt, sőt, megjelent Nagy Lajos írói műveiben is. Jó példa erre az Oroszlánvadász című novellája, amelyben a főszereplő azért szívja fordítva a cigarettáját, hogy hamarabb elégjen a márkajelzés, miáltal csökken a veszélye annak, hogy felesége rajtakapja drága cigaretták füstölésén. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nagy Lajos
  Képtelen természetrajz
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1977
  Oldalszám: 208
  ISBN: 9631508587

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  491440
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés