Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kedves Bajor Gizi! - 70 éve hunyt el BAJOR GIZI

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Kedves Bajor Gizi! - 70 éve hunyt el BAJOR GIZI
 • Kedves Bajor Gizi! - 70 éve hunyt el BAJOR GIZI
 • Kedves Bajor Gizi! - 70 éve hunyt el BAJOR GIZI
 • Kedves Bajor Gizi! - 70 éve hunyt el BAJOR GIZI
570 Ft

Egy-egy nagy színművész alakja, személyisége minden időkben a kor érdeklődésének, álmainak mintegy megtestesítője, a társadalom legkülönbözőbb irányaiból jövő sugarakat fölfogó gyűjtőlencse. Bajor Gizi, a XX. század egyik legnagyobb magyar színésznője is ilyen fókusz a népszerűség és rajongás, csodálat és irigység középpontjában. Élete és művészete minden magyar olvasóhoz közelálló téma, az idősebb nemzedékek számára nagy személye élmény. Bajor rendkívüli tehetség és egyéniség volt: a színész maradéktalan megtestesülése, aki a valóságos életben is játszott, alakított, s a színpadon valóságos életet termetet. A Bajor-hagyaték sokszáz levele közül kötetünkben azokat válogattuk össze, amelyek nemcsak művészetére, hanem életének egymást követő szakaszaira is világot vetnek, nemcsak századunk kulturális, művészeti és politikai életének híres alakjaitól származó írásokat, hanem névtelen rajongól leveleit is. Gábor Miklós, évekig Bajor pályatársa, „rendhagyó előszavában” személyes élményeivel, érzéseivel gazdagítja, színesíti a mindnyájunk tudatában élő Bajor-portrét.

2021. február 12-én 70 éve hunyt el BAJOR GIZI színésznő. Már színinövendék korában kitűnt fényes tehetségével, vizsgaelőadása után nyomban szerződést kínált neki a Vígszínház és a Nemzeti. Ő a Nemzetit választotta, és egészen rövid időt leszámítva élete végéig hű maradt színházához. Hivatásos színésznőként első sikerét 1915-ben Gárdonyi Géza Annuska című darabjának címszerepében aratta, majd sorra játszotta a repertoár főszerepeit. A tekintélyes rendező, Hevesi Sándor például 1923-tól, amikor a Nemzeti Színház direktora lett, teljesen Bajor Gizire építette a műsort. Ő pedig meghálálta a bizalmat, csodálatra méltó színpadi rutinnal dolgozott. Egy alkalommal például egy drámai jelenetben úgy mondta el a monológot, hogy közben eljátszotta, mintha megborotválná partnerét, Ódry Árpádot, majd képzeletben csodás dús, középen szépen elválasztott frizurát készített Ódry teljesen kopasz fejére. "Aki mindent tud, annak mindent szabad" - mondták róla. A húszas évek végétől hazánk legünnepeltebb színésznője volt, a magánéletében azonban szerény, szeretetreméltó maradt. A világ hívságai nem érdekelték, amint mondotta: "Kedvenc ételem nincs, öltözködni nem tartom fontosnak. Ha rám szólnak, miért nem csípem ki magam, miért nem vagyok divatos, azt felelem: minek az? Ha beljebb nem látnak...?" Ez a csodálatos művész végül drámába való, tragikus véget ért; férje attól való indokolatlan félelmében, hogy szeretett feleségét agydaganat, azaz szörnyű halál fenyegeti, megzavarodott elmével megölte, majd ő maga is öngyilkos lett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kedves Bajor Gizi!
  Szerkesztette: Staud Géza
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás helye: Budapest
  Kiadás éve: 1967
  Oldalszám: 238

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  194733
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés