Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH
 • Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH
 • Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH
 • Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH
 • Kánkán - 200 éve született JACQUES OFFENBACH
570 Ft

A Kánkán kikötővárosok matrózkocsmáiból indult el diadalútjára. Először Marseille-t és Toulont vette be rohammal, aztán a fővárost: Párizst. Kánkán zengett a báltermekben és a kültelki mulatságokon, a főurak palotáiban és a kispolgár szerény szalonjában. Végül megjelent a színpadon is, rikoltozva, egy bacchanália vad bakugrásaival rémisztgetve és gyönyörködtetve a publikumot. Offenbach Orfeuszában nyeri el végső „udvarképes” formáját. S e pillanattól kezdve a Kánkán több, mint holmi szilaj, fékevesztett tánc. Különös jelképe a Második Császárságnak, az aranyborjú körül örvénylő körtáncnak, e különös birodalomnak, melynek falait, alighogy felemelték, máris a korrupció, a kegyetlen önkényuralom és a pénz titkos erői repesztették szét. III. Napóleon Párizsa fölött ott zúg hát a Kánkán. Magával sodró, őrjöngő, extatikus tánc. Ritmusába a Danse Macabre feszültsége. Egy birodalom zenéje ez, mely táncolva, rikoltozva, pezsgős poharat emelve a magasba indul el Sedan, az összeomlás felé. A Kánkán regénye nemcsak Offenbach életét mondja el, hanem egy egész történelmi korszakét is.

2019. június 20-án 200 éve született JACQUES OFFENBACH francia zeneszerző. Német származású volt, eredetileg Jacobnak hívták. Pályafutását gordonkásként kezdte, majd öt évig színházi karmester volt, s ekkor kezdett zeneszerzéssel próbálkozni. Kezdetben keringőkkel jelentkezett, egymás után adta közre műveit, a kritikusok azonban kigúnyolták: "Párizs nevezetessége ő, ... reggelije mellett három valcert, délután egy mazurkát, vacsora közben pedig négy galoppot termel". Későbbi sikereiben főként az játszott közre, hogy időközben színigazgató lett, így zsengéinek bemutatása nem okozhatott gondot. A nyugodtabb alkotói légkörben hamar kibontakozott tehetsége, tudatosan törekedett a zenei közízlés kielégítésére, ezért vezette be például műveiben a kuplét is, amellyel meghódította Párizst. S amikor egy rettegett kritikus is így írt: "Önfeledten kacagunk, tapsolunk, végül már sikoltozunk a gyönyörűségtől" - tudta, hogy befutott komponista lett. Az is jelezte ezt persze, hogy ömlött hozzá a pénz, végre fényűzően élhetett, egyike lett a francia főváros leggazdagabb embereinek. Egyre nagyobb kedvvel dolgozott, legfényesebb sikerét az Orfeusz az alvilágban című vígoperájával aratta, de népszerű lett Szép Heléna, Kékszakáll és A gerolsteini nagyhercegnő című operettjei is. Termékeny zeneszerző volt, 102. színpadi művének komponálása közben érte a halál; a Hoffmann meséi című fantasztikus operáját később Ernest Guiraud fejezte be. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Gál György Sándor
  Kánkán
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1975
  Oldalszám: 680
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9633300428

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  673520
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés