Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kálnoky László összegyűjtött versei - 35 éve hunyt el KÁLNOKY LÁSZLÓ

-30%
ÚJ
Kálnoky László összegyűjtött versei - 35 éve hunyt el KÁLNOKY LÁSZLÓ
 • Kálnoky László összegyűjtött versei - 35 éve hunyt el KÁLNOKY LÁSZLÓ
 • Kálnoky László összegyűjtött versei - 35 éve hunyt el KÁLNOKY LÁSZLÓ
4 500 Ft
Akció: 3 150 Ft
Kezdete: 2020.07.28   A készlet erejéig!

Kálnoky László (1912-1985) a Nyugat úgynevezett harmadik nemzedékének Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Vas István, Jékely Zoltán mellett egyik kiemelkedő költője volt. Líráját szigorú gondolati fegyelem, szikár, de evokatív nyelvkezelés és a tragikumot groteszkbe fordító látásmód jellemezte. Kálnoky harmincas években ígéretesen induló pályáját a második világháború és az ötvenes évek visszavetette. Az ötvenes években az egyik legjelentősebb műfordítóvá vált, és mivel saját versei nem jelenhettek meg, évtizedekre meghatározta kritikai értékelését, hogy - méltánytalanul - elsősorban műfordítónak tartották. Kálnoky azonban ezekben az években is folyamatosan alkotott, érett líráját oldottabb formák, de keserűbben fájdalmas érzelmek hatották át. Élete utolsó évtizedében költészete váratlanul termékeny szakaszába érkezett. A Homálynoki versek humoros hangütése hallatlan népszerűvé tették az olvasók körében. Összegyűjtött versei idáig egyszer, 1992-ben jelentek meg. 

2020.július 30-án 35 éve hunyt el KÁLNOKY LÁSZLÓ költő és műfordító

 

Egerben született, jogásznak tanult, s fiatalon köztisztviselőként dolgozott az egri városházán. Később is volt állásban, élete utolsó három évtizedében viszont már csak az írásnak élhetett. A harmincas évek végén tűnt fel az irodalomban, akkor a Nyugat is közölte verseit, sőt, Az árnyak kertje című kötetéről Weöres Sándor írt méltatást a tekintélyes irodalmi folyóirat hasábjain. Aztán 1960-ban keltett nagy feltűnést A kegyelet oltára című szatírájával, de híres kötete a Letépett álarcok is. Rendkívül gazdag és szerteágazó volt műfordítói munkássága, a világnyelvek szinte mindegyikéből fordított.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kálnoky László összegyűjtött versei
  Kiadó: Osiris
  Kiadás éve: 2006
  Oldalszám: 784
  ISBN: 9633897106

 • Cikkszám
  954919
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés