Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Kalevala - 215 éve született ELIAS LÖNNROT

-10%
ÚJ
Kalevala - 215 éve született ELIAS LÖNNROT
 • Kalevala - 215 éve született ELIAS LÖNNROT
 • Kalevala - 215 éve született ELIAS LÖNNROT
 • Kalevala - 215 éve született ELIAS LÖNNROT
850 Ft
Akció: 765 Ft
Kezdete: 2017.04.06   A készlet erejéig!

Mikael Agricola, a finn irodalmi nyelv megteremtője zsoltárfordításai előszavában már az 1500-as években a pogány finn istenségek sorába emeli Vejnemöjnent és Ilmarinent. Az 1700-as években a népköltészet, a finn ősök hősies múltjának bizonyítékaként kezdi visszanyerni megbecsült szerepét. A tulajdonképpeni gyűjtőmunka azonban csak az 1800-as években indul meg. A népköltészet leghíresebb gyűjtője Elias Lönnrot, a Kalevala megteremtője volt. (...)

Gyűjtőútjain Lönnrot több jó emlékezőtehetséggel megáldott énekmondóval találkozott, akik a népi költeményeket eposszerű szakaszokban adták elő. Öt gyűjtőút után Lönnrot az összegyűjtött runók egy részét egységes gyűjteménnyé formálta, amely Kalevala néven 1835-ben jelent meg. A Kalevala megteremtésében a homéroszi eposzok voltak Lönnrot példaképei. Lönnrot célja az volt, hogy a runókat a finn nép múltját, a Kaleva és Pohjola nemzetsége közti harcot leíró epikus költeménnyé formálja, amelyben a lélek és a szó erejére támaszkodó Kaleva legyőzi a sötét Pohjolát. Vejnemöjnen egyedülálló hős: nem harcos, hanem sámán, a szellemi erők felhasználója.

2017. április 9-én 215 éve született ELIAS LÖNNROT finn néprajzkutató. Egy szegény szabómester fia volt, és saját szorgalmából lett a finn kultúra óriása. Orvosnak tanult, s először csak praktizálása közben kezdte bejárni az ősi északi földeket. Később már célzott néprajzi gyűjtőutakat tett, s jórészt egyedül tárta fel népének nyelvészeti és népköltészeti kincseit. Múlhatatlan érdeme, hogy ő adta közre a finn népi eposzt, a Kalevalát. A sok különálló epizódot egységes eposszá fűzte össze, az énekeket pedig nyelvileg egyesítette, s ezzel tulajdonképpen ő teremtette meg a finn irodalmi nyelvet. Különben ő szerkesztette az első finn nyelvű folyóiratot, s ő volt az elnöke a Finn Irodalmi Társaságnak és a Finn Tudományos Társaságnak. De szinte minden tudományban maradandót alkotott, társszerzője volt az első finn történelemnek, de ő teremtette meg a jog és az orvostudomány finn szaknyelvét. Munkásságát az egész világon méltányolták, a Magyar Tudományos Akadémia is tiszteleti tagjává választotta. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kalevala
  Európa Diákkönyvtár
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 194
  ISBN: 9789630780896

 • Cikkszám
  982853
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés