Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Julianus barát - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Julianus barát - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS
 • Julianus barát - 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS
570 Ft

A Julianus barát Kodolányi János egyik legfigyelemreméltóbb alkotása. 1938-ban írta, abban az időben, amikor már Hitler bevonult Bécsbe, kirobbanóban volt a „szudéta-válság”, s lényegében Csehszlovákia tragédiája megkezdődött. A szomszédos ország tragikus sorsában Kodolányi intő példát látott, és írói eszközeivel figyelmeztetni akarta a közelgő veszedelemre mindazokat, akiknek drága volt Magyarország függetlensége, szabadsága, jövője.

A regény a középkorban játszódik ugyan, de olyan politikai szituációban, amelyben a német-osztrák terjeszkedés ugyancsak veszélyeztette hazánkat, és így az írónak lehetősége nyílt arra, hogy a történelmi regény – a középkor eseményeinek keretében – a nácik elleni gyűlöletét kifejezze. Ugyanakkor az olvas nyomon követi a regény főhősének életútját, és szinte maga is részesévé válik mindannak a történésnek, amelynek során Julianus megvalósíthatja gyermekkora nagy álmát, s eljut a Ázsiában maradt magyarokhoz. Az ő sorsával, küzdelmeivel, kudarcaival és sikerével is példát akar mutatni az író: igazán széppé csak nemes célokért, a köz üdvéért, a népért vállalt áldozatok tehetik az ember életét.

A középkor nagyszerű rajza, nyelvi erő, érdekes cselekményesség teszik teljessé a regény értékeit.

2019. augusztus 10-én 50 éve hunyt el KODOLÁNYI JÁNOS író. Pályáját versekkel kezdte, majd a Nyugatban megjelent Sötétség című elbeszélésére felfigyelt Móricz Zsigmond, aki aztán segítette a rendszeres publikálásban. Móricz végig nagyra becsülte, 1932-ben ő tartotta a megnyitó beszédet is Kodolányi szerzői estjén a Nyugatban. S bár szociológiai írásai is kiemelkedőek, a legnépszerűbbek történelmi regényei, például a Boldog Margit és a Julianus barát, mely utóbbi szolgált a pár éve készült film alapjául. Híres könyve Az égő csipkebokor is. (KalPress)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Kodolányi János
  Julianus barát
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1966
  Oldalszám: 882

  Kodolányi János
  Julianus barát
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1962
  Oldalszám: 910

  jó állapotú antikvár könyvek

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  811520
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés