Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


József Attila (Valachi Anna) - 80 éve hunyt el JÓZSEF ATTILA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
József Attila (Valachi Anna) - 80 éve hunyt el JÓZSEF ATTILA
 • József Attila (Valachi Anna) - 80 éve hunyt el JÓZSEF ATTILA
1 690 Ft

József Attila életét és halálát legendák övezik. Már világrajöttét fölfokozott várakozás előzte meg egy csodás jövendölés miatt. Apja álmában megjelent egy ősz öregember, és tudatta vele: fia születik, aki ha felnő, híres ember lesz, ezért nevezzék Attilának.A nagy hun király nevére keresztelt fiúcska számára titkos erőforrást jelenthetett a kiválasztottság sejtelmével telített családi mítosz. Később maga szőtte-alakította tovább az élettörténetére vonatkozó legendákat, annál is inkább, mert előbb gyermeki mindenhatóság-érzettől irányítva, majd a jövő tudatos megtervezésével maga kívánta formálni és fölcserélni sorsát.Hogyan élhette meg a költő harminckét földi esztendejének történéseit a mindennapok körforgásában? – ezt igyekszünk élményszerűen rekonstruálni levelei, önvallomásai és a kortársak hitelesnek tűnő emlékei alapján.

2017. december 3-án 80 éve hunyt el JÓZSEF ATTILA költő. Tanárnak készült, de híres Tiszta szívvel című verse miatt a szegedi egyetemről eltanácsolta Horger Antal úr. Így aztán egész népét tanította, csodálatos verseivel persze, amelyek révén a XX. század legjelentősebb lírikusa lett. Sokáig elsősorban azokat a költeményeit állították előtérbe, amelyek a két háború közötti társadalmat bírálták, sokkal népszerűbbek azonban szerelmes versei. Sajnos labilis idegrendszere nem tette lehetővé számára a hosszú, dolgos életet. Balatonszárszón halt meg, a hagyomány szerint öngyilkos lett, de az újabb vizsgálati eredmények szereint nem kizárt, hogy halálos balesetet szenvedett. Mivel az előző rendszerben a proletár költészet legnagyobb kép-viselőjeként tanították életét, ami nem illett bele a puritán baloldali ember jellemrajzába, arról nem eshetett szó vele kapcsolatban. Alig tudhattunk meg például valamit szerelmi életéről, pedig József Attila nem csak a "Döntsd a tőkét, ne siránkozz!" lánglelkű költője volt, de hús-vér férfi is. Egyik szerelmét, Vágó Mártát például egyszer betegséget színlelve a lakására csalta, ahol aztán valósággal lerohanta a gyógyszerrel felszerelkezve érkezett lányt, szegény alig tudta megőrizni tőle ártatlanságát. Szántó Juditban sem csak kommunista meggyőződése vonzotta, hanem az asszony telt keblei, sőt nem kevés számítás is. Judit férje ugyanis éppen József Attila legnagyobb vetélytársa, Hidas Antal - azaz Szántó Gyula - volt, jó érzés lehetett tehát éppen azt az asszonyt elcsábítania, aki ellenlábasa gyermekének volt az anyja. Mindent megtett, hogy lepipálja elődjét, ahhoz nem fért kétség, hogy ő jobb költő, mint Hidas, Judit azonban nem érte be ennyivel, s férfiként is olyan teljesítményt várt el a beteges, gyönge egészségű József Attilától, mint a bivalyerős Hidas Antaltól. Szegény költő e tekintetben már nem nagyon állta a versenyt, szexuális zavarait egy neves pszichoanalitikussal kezeltette, aki azonban idővel feladta a küzdelmet, és azzal a jótanáccsal fejezte be a kezelést; Nem tudok segíteni magán Attila, vegye ezt úgy, mint egy természeti csapást". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Valachi Anna
  József Attila
  Élet-kép sorozat
  Kiadó: Elektra
  Kiadás éve: 1999
  Oldalszám: 184
  ISBN: 963920529X

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  750431
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés