Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO

-25%
ÚJ
Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO
 • Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO
 • Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO
 • Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO
 • Jézus Krisztus evangéliuma - 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO
3 590 Ft
Akció: 2 693 Ft
Kezdete: 2020.06.17   A készlet erejéig!

A nagy portugál író szinte minden regényében azt kutatja, hogy mi a történelem. Nem azt, hogy mi történt; honnan tudjuk, hogy mi történt; hanem azt, hogy miben áll, egyáltalán miként lehetséges a történelem. E filozófiai alapozású, szinte lételméleti, történelembölcseleti regények legfőbb kérdése az alapé: mire támaszkodik, min épül fel, mi teszi lehetővé a történelmet, a kultúrát. A most magyarul is megjelent regényben, Jézus-könyvében ért el kutatásainak legmélyebb rétegéhez az író. Azt sugallja, hogy a történelem, a kultúra talapzata, bázisa a Jézus-történet, csak érteni kell hozzá, ezt az aspektusát kell kibontani. Természetesen nem a hívők Jézus- képét állítja a középpontba Saramago, hanem azt a Jézust, akiről kialakulhatott a hívők mítosza. Ennek a Jézusnak van egy földi, világias, köznapi arculata, ebben a vonatkozásban József, az apa alakja talán még fontosabb is, mint Jézusé. Arról a Józsefről van szó, aki a heródesi gyermekgyilkosság elől elmenekítette Jézust, a nagy lelkiismeret-furdalást hagyva rá. De van egy "égi" Atya is (bár Mária nem tud róla). Ez az égi Atya a sivatagban szól Jézushoz, Jézus legalább úgy hiszi, úgy tudja. (A regényben természetesen csak hatásaiban válik láthatóvá ez az Atya.) E kettősség, amelynek végtelenül finom és cizellált kidolgozása adja a regény első, nagyobbik felét, azután szinte magától megszüli a Jézus-mítoszt, amelyet - nagyjából az evangéliumok alapján - el is beszél az író. Csakhogy egy ilyen háttér birtokában az evangéliumi történet egészen más dimenziókat kap. És - éppen nem váratlan, ha persze fölöttébb furcsa csavar is - kiderül, hogy az alap maga bizonytalan. "A történelem a semmire épül."

2020. június 18-án 10 éve hunyt el JOSÉ SARAMAGO portugál író, a többi között A kolostor regénye, a Vakság, a Jézus Krisztus evangéliuma és a Kőtutaj című, magyarul is megjelent könyvek szerzője, az 1998-as irodalmi Nobel-díj kitüntetettje.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • José Saramago
  Jézus Krisztus evangéliuma
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2016
  Oldalszám: 428
  ISBN: 9789634055440

 • Cikkszám
  694296
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés