Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF

-25%
ÚJ
Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
 • Jeruzsálem - 160 éve született SELMA LAGERLÖF
3 300 Ft
Akció: 2 475 Ft
Kezdete: 2018.11.18   A készlet erejéig!

Selma Lagerlöf 1909-ben részesült irodalmi Nobel-díjban, az indoklás szerint: az írásait jellemző fennkölt idealizmus, élénk képzelőerő és spirituális látásmód elismeréseképpen. Az írónő 1909 december 10.-én, a Nobel díj átadásán mondott beszédét ugyanaz az érzelemgazdagság és természetes egyszerűség jellemezte, ami életműve egészét is: Egész elmúlt ősszel teljes magányban éltem värmlandi öreg házamban, és most szégyellni kezdtem az élet zajlásának ritmusát magányos menedékhelyemen és nyugtalanság fogott el a gondolatra, hogy a világ elé kell lépnem. A 19. század végén egy misztikus látogató hatására vallási megújhodás indult meg egy dalarnai svéd faluban, s az egész közösség arra az elhatározásra jutott, hogy javait pénzzé téve Jeruzsálembe zarándokol. Lagerlöf 1900-ban látogatta meg Jeruzsálemben ezeket a svéd parasztokat, s két évvel később meg is jelent a vallásos élményekről, emberszeretetről, a svéd parasztok életéről egyszerre valósághűen és meseszerűen tudósító regény, a svéd irodalom egyik ékköve. Selma Lagerlöf, aki Strindberg mellett a legnagyobb világirodalmi hatású alkotója a svéd irodalomnak, nem csak az első női irodalmi Nobel-díjasként, hanem a Svéd Akadémia első női tagjaként is tartja számon az irodalomtörténet. A Jeruzsálem mellett olyan remekművekkel vívta ki magának a világhírt, mint a Gösta Berling története és Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át. Szerb Antal így méltatja a szerzőt A világirodalom történetében: Lagerlöf fedezte fel a világ számára az Észak költészetét, az Északot, mint mesetájat, ahová a lélek vágya száll… A legendaképzés, az elhihető mese adománya Lagerlöf legfőbb írói tulajdonsága… Dickensnek talán ő az egyetlen méltó követője a modern irodalomban.

2018. november 20-án 160 éve született SELMA LAGERLÖF svéd regényírónő. Kivételes fantáziával áldotta meg a sors, kisgyerekként a képzeletében egy paradicsommadár vonzotta. Ez a madár gyógyította meg akkor is, amikor háromévesen megbénult. Egyéves gyötrődés után állt talpra újra, bár egész életében bicegett. Tanító lett, s irodalmi pályafutása igencsak későn kezdődött, már elmúlt harminc éves, amikor egy stockholmi lap regénypályázatán első díjat nyert későbbi híres regényének, a "Gösta Berling történetei"-nek egy részletével. Az írást olvasva a svéd király ösztöndíjjal segítette további alkotómunkáját, amelynek talán legismertebb eredménye gyönyörű regénye, a Nils Holgersson csodálatos utazása. A regény csak első pillantásra ifjúsági könyv, valójában hazája földrajzának, növény- és állatvilágának áttekintése. A regény főhőse, a kis Nils a vadlibákkal beutazza egész Svédországot, bemutatja lakóit, s közben átgondolja az erkölcs alapvető kérdéseit is. Nem véletlen, hogy műve hatalmas siker lett szerte a világon, rajzfilmváltozatát a Magyar Televízió is többször vetítette. Selma Lagerlöf e regényével példátlan megbecsülést vívott ki magának a svédek körében. Háza már életében nemzeti zarándokhely lett, szerte a világból a legjelentősebb művészek egész sora kereste fel otthonában, hogy tiszteletét lerója. 1909-ben megkapta a Nobel-díjat is, ő volt az első nő, akit e legmagasabb irodalmi kitüntetéssel jutalmaztak. Szép kort ért meg, s pontosan azon a helyen hunyta le örökre a szemét, ahol 82 évvel azelőtt megpillantotta a napvilágot. Méltón nemzete elsőszámú írójához. (Kalendárium Press)

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Selma Lagerlöf
  Jeruzsálem
  Kiadó: Új Palatinus
  Kiadás éve: 2008
  Oldalszám: 529
  ISBN: 9789632740256

 • Cikkszám
  729215
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés