Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Javított kiadás - 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 0 db
Javított kiadás - 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER
 • Javított kiadás - 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER
 • Javított kiadás - 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER
 • Javított kiadás - 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER
2 490 Ft
Nincs raktáron

Soha könyvet nem övezett még akkora titoktartás, mint Esterházy Péter Javított kiadás címmel írt naplóját, ami 2000. január 30. és 2002 áprilisa között született. Eddigi életművének megkoronázása a Harmonia caelestis című regénye volt, amelyben emléket állított édesapjának, Esterházy Mátyásnak.

Mint az új könyvből kiderül, Esterházy néhány nappal a Harmonia caelestis kéziratának befejezése után megtudta, hogy édesapja III/III-as ügynök volt, utána kezdte írni a Javított kiadást. Tartalom: A könyv különleges napló. Esterházy közreadja az ügynöki jelentések általa kimásolt részleteit és ezekhez fűzött jegyzeteit.

A melléklet a Harmonia caelestishez irodalmi mű, melynek tárgya többek között egy apa és egy fiú viszonya, a kommunista rendszer természete, a történelmünk, az árulás, az emberi magányosság és szenvedés, az istenkeresés, a múlttal való szembenézés. Beszámoló egy ember személyes és írói sorsának megrendítő fordulatáról.

"Álmomban azt magyarázom apámnak, miközben ő kezemre teszi azt a nagy, súlyos apakezét, hogy az a jó, ha megírom ezt a históriát, ezt a szót használom, históriát, úgy mondom, mint egy gyereknek a doktor bácsi, ne féljen, nem fog fájni, ez a legjobb megoldás. Mint valami betegségről beszélek a "dologról", amiről senki nem tehet, és ő a szenvedő alanya. Hogy a kezét az enyémre tette, az olyan erős, jó érzés, hogy föl is ébredek. Nyolc óra van, gyorsan leírom (leírtam). Próbálok válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen érzés vagy kedv vagy hangulat maradt bennem az álom után, de a jónak csak az emléke van meg, mostanra csak a fázás maradt, fázom." (Esterházy Péter)

2020. április 14-én 70 éve született ESTERHÁZY PÉTER író

A hazai kortárs irodalom egyik legnagyobb alakja volt, a magyar nyelv virtuóz megújítója, s egyike azon művészeinknek, akiket leginkább ismer a nagyvilág. 1979-ben robbant be az irodalomba Termelési regény című szokatlan könyvével, s ezt követően szinte valamennyi írása eseményszámba ment. Annak ellenére, hogy könyvei egyáltalán nem könnyű olvasmányok, a Kis magyar pornográfia, A szív segédigéi, a Harmonia caelestis vagy a Javított kiadás valódi bestseller lett.

Nem is gondolnánk, hogy az ELTE matematika szakán tanult, egyáltalán nem volt száraz tudós alkat, sajátos humora még az irodalmi életet is megpezsdítette például 1987-ben, amikor Csokonai Lili néven megjelent a Tizenhét hattyúk című könyv, s csak izgalmas nyomozás után derült ki, hogy valójában ő volt a nagyszerű mű szerzője. Külföldön is sokra tartják, Németországban talán még nagyobb becsben is áll, mint idehaza, minden létező irodalmi díjat megkapott a németektől. Akiknek a nyelvét szinte anyanyelvi szinten beszélte, jó nevelést kapott, ha egy századdal előbb születik, fehér lovon riogathatta volna a cselédlányokat.

Mivel a rendszerváltáskor testvérével, a remek focista Marcival való konzultációt követően mégsem igényelték vissza kárpótlásként a fél Dunántúlt, nem a fertődi kastélyban múlatta az időt, hanem Római-parti házában dolgozott látástól vakulásig. Mert írni csak teljes erőbedobással tudott, s míg kollégái, ha nem jön az ihlet, nem erőltetik, ő bizony erőltette. Mint mondani szokta; "én munkapárti vagyok". Sajnos már örökre letette a ceruzát, egyik legnagyobb kortárs írónk 2016-ban hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Esterházy Péter
  Javított kiadás
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 2002
  Oldalszám: 282
  ISBN: 9631422984

  kifogástalan állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  910784
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés