Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Irodalmi kalendáriom - 140 éve született KRÚDY GYULA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Irodalmi kalendáriom - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Irodalmi kalendáriom - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Irodalmi kalendáriom - 140 éve született KRÚDY GYULA
 • Irodalmi kalendáriom - 140 éve született KRÚDY GYULA
3 290 Ft

Az 1976-ban megkezdett Krúdy-életmű sorozat huszadik, egyben utolsó köteteként 1989-ban jelent meg. Tartalmazza Krúdy író-arcképeit, valamint két kisregényét, az Ady Endre éjszakáit, és a Bródy Sándor, a Nap lovagja címűt.

A személyes hangvételű írások nem csak Krúdy rendkívüli irodalomtörténeti tájékozottságát dicsérik, de egyben rámutatnak írásművészetének forrásaira és ihletőire is.

2018. október 21-én 140 éve született Nyíregyházán KRÚDY GYULA író. Egész élete legendás történetek sorozata, ő volt az éjszakák kóbor lovagja, állandó vendég a lóversenyen és a kártyaszalonokban - de nem is kell sorolni, aki olvasta könyveit, úgyis tudja. De nincs mit csodálkozni rajta, "családi örökség" volt nála kalandor természete, talán kevesen tudják, hogy nagyapjának testvére, Krúdy Kálmán híres betyár volt, aki ha megjelent a losonci vásárban, a "formás, fehér lábú menyecskék" szaladtak szerteszét, mint "a megriasztott récék". A Szindbád-lelkű írónak persze imponált őse duhaj természete, ő is igazi életművész volt, szeretett enni, inni, imádta a nőket - kétszer nősült -, s rettentő testi erejének nagy hasznát vette a puha ágyakban folytatott kemény csatái során, szerelmei nem is panaszkodtak az ellátásra soha. Jellemző világlátására, hogy amikor egy ifjú filosz a művészet hivatásáról faggatta, ő a kocsmaasztal mellett szépen kifejtette neki; "Még ma is élnek emberek, akik nem tudják, hogy a székely gulyásba nem színhús, hanem csontos húsdarabkák valók". És hát valljuk meg, igaza volt, ezek a valóban fontos dolgok az életben. îrásai konyhaművészeti alapmunkák, leírásaiból pedig pontosan rekonstruálni lehet a korabeli divatot. Barátai legendákat meséltek róla, képes volt egy álló nap egyfolytában enni és inni, de ha kellett, dolgozni is. A végletek embere volt, társaságban hol egész éjjel hallgatott, hol reggelig be nem állt a szája. Évekig a Royal Szállóban lakott, de ott sem hazudtolta meg magát; elszerette a szállodaigazgató feleségét, miközben viszonyt folytatott az asszony lányával is. Ha szabad ilyet állítani, stílusos volt a halála is, halottas ágyánál gyertyák égtek, a villanyt ugyanis - mivel nem fizette a számlát - már korábban kikapcsolták. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Krúdy Gyula
  Irodalmi kalendáriom
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1989
  Oldalszám: 674
  ISBN: 9631537544

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  525219
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés