Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Indul a bakterház - 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR

-30%
ÚJ
Indul a bakterház - 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR
 • Indul a bakterház - 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR
 • Indul a bakterház - 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR
 • Indul a bakterház - 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR
2 490 Ft
Akció: 1 744 Ft
Kezdete: 2021.02.07   A készlet erejéig!

Rideg Sándor regénye ma már klasszikus, és mint ilyen, kortalan is, hisz sok nemzedék felejthetetlenül mulatságos élménye. Regős Bendegúz, tíz év körüli tehénpásztor-gyerek története a magyar kópéregények sorába tartozik, s közvetlen rokonságban áll Lúdas Matyival, Ábellel, Uz Bencével és Kakuk Marcival. Ez a szókimondó, csavaros eszű, afféle népmesei suttyólegény is mindenki eszén túljárva szerzi meg az elégtételt a rajta esett apróbb-nagyobb igazságtalanságokért.

Bendegúzt az anyja szolgálni adja egy „világvégi” bakterházba, valahol Monor és Vecsés között. A fiú lassan ismeri ki az idegen világ csalárdságait, de természetes eszére támaszkodva öntudatlanul is fölébe kerekedik környezetének. Nincs benne szándékos rosszindulat, de gazdáit, különösen az úrhatnám ténsasszonyt olyan parádésan, szívet-lelket gyönyörködtetően teszi csúffá, hogy az olvasóban mélyről, lelket felszabadítóan tör fel az elementáris nevetés.

A kultuszregényből kultuszfilm is készült, és a színház is felfedezte magának.

2021. február 8-án 55 éve hunyt el RIDEG SÁNDOR író. Mivel igencsak erős baloldali érzelmek fűtötték, a későbbi - szocialistának mondott - irodalomkritika főként 1945 utáni műveit értékelte, szerintük irodalmi munkássága is a népi hatalom éveiben bontakozott ki. Ehhez képest messze legjobb regénye az Indul a bakterház, amelyet a harmincas években írt. Igaz, eredetileg a Népszava közölte folytatásokban.

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rideg Sándor
  Indul a bakterház
  Kiadó: Lazi
  Kiadás éve: 2020
  Oldalszám: 184
  ISBN: 9789632674650

 • Cikkszám
  364919
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés