Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Így élt Zrínyi Miklós - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS

ÚJ
Raktárkészlet: 2 db
Így élt Zrínyi Miklós - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Így élt Zrínyi Miklós - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
 • Így élt Zrínyi Miklós - 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS
570 Ft

Tizenhét esztendős Zrínyi Miklós, amikor a pápa magánkihallgatáson fogadja, és verseinek gyűjteményével ajándékozza meg.

Más nemesi ifjak még a kardforgatást, a társasági viselkedést tanulgatják, amikor ő már egy országrésznyi birtok ura és gondviselője.

Európai műveltségű költő, rettegett nevű hadvezér, hazája jelenéről és jövőjéről felelősséggel gondolkodó, széles látókörű politikus válik belőle. Kivételes tehetség, szenvedély, férfias akaraterő kell ehhez.

Tüskés Tibor műve a leghitelesebb források, Zrínyi versei, prózai munkái, levelei, a kortársak feljegyzései, korabeli metszetek, képek felhasználásával állítja az olvasó elé a XVII. század legnagyobb magyarjának alakját.

2019. november 18-án 355 éve hunyt el ZRÍNYI MIKLÓS költő és hadvezér. A török elleni harc legendás alakja volt, zalai főispánként, majd horvát bánként ő védte a déli végeket, ő építtette - a bécsi udvar tiltakozása ellenére - Új-Zrínyivárat, s ő vette be a török megszállta Pécset is. Jórészt neki köszönhető a vasvári béke, hiszen a török végül bevette Zrínyi várát, miközben az osztrák sereg tétlen szemlélte az eseményeket. Nem lett volna tehát csoda, ha Zrínyi dühében összeesküvést sző Bécs ellen, de, hogy valóban megtette-e, az azóta sem derült ki. Mindenestre; Zrínyivel egy vadászat alkalmával végzett egy vadkan, s a közvélemény a szerencsétlen baleset mögött hajlamos volt merényletet sejteni, s talán nem is ok nélkül. Az bizonyos, hogy Zrínyi halálhírére fellélegzett a bécsi udvar. Zrínyi a magyar irodalom történetébe is beírta a nevét, pedig csak mintegy "mellékesen" volt költő. Ennek ellenére Szigeti veszedelem című eposza a műfaj egyik legjobb hazai alkotása. Az eposzt egyébként felező tizenkettesekben írta, ez az ún. Zrínyi-versszak. Irodalmárként is jórészt politizált persze, jó példája ennek híres röpirata, az Az török áfium ellen való orvosság. Mátyás király életéről való elmélkedések című írásának pedig nagy szerepe volt abban, hogy nagy királyunk egyébként is dicső alakja köré legendák szövődtek. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Tüskés Tibor
  Így élt Zrínyi Miklós
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1979
  Oldalszám: 198
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 963111693x

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  298594
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés