Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Így élt Husz János - 605 éve hunyt el HUSZ JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Így élt Husz János - 605 éve hunyt el HUSZ JÁNOS
 • Így élt Husz János - 605 éve hunyt el HUSZ JÁNOS
 • Így élt Husz János - 605 éve hunyt el HUSZ JÁNOS
570 Ft

Husz János a XIV-XV. században élt tudós reformátor, a cseh nép hőse volt. Ő indította el azt a mozgalmat, amely az egyház megreformálását és a cseh nép nemzeti kibontakozását tűzte céljául. Az egyház elleni támadásaiért a konstanzi zsinat elé idézték, és Zsigmond császár látszólagos védelme ellenére halálra ítélték.

Husz János igazi élete mégis halála után kezdődött igazán. Híveinek tetteihez fűződnek a huszita háborúk, amelyek hozzájárultak a feudalizmus bomlásához, valamint a reformáció terjedéséhez. Erődy János írása segíti megértetni ezt az eléggé bonyolult, de az általános műveltség szempontjából fontos, érdekes történelmi korszakot.

2020. július 6-án 605 éve hunyt el HUSZ JÁNOS cseh reformátor

A híres prágai Károly Egyetemen végzett, s kiváló hitszónokként hamar feltűnést keltett. Beszédeiben ugyanis a keresztény jámborsággal teljesen ellentétes nézeteket hangoztatott - legalábbis a prágai érsek szerint, akinek különösen nem tetszett Husz azon gondolata, miszerint "a világi jogon rengeteg földi javakkal bíró papokat és szerzeteseket a förtelmes uralkodástól meg kell fosztani". S miután Husz azt javasolta, hogy a világi örömökben tobzódó főpapokat utasítani kell; ezentúl az evangélium szelleme és előírásai szerint éljenek, Prága felkent érseke azonnal az eretnekség bélyegét sütötte rá. Ez majdnem egyenlő volt a halálos ítélettel, Husz életét csak az mentette meg, hogy IV. Vencel cseh király melléállt, s kinevezte az egyetem rektorává. Husz azt is prédikálni merészelte, hogy az egyház feje Jézus Krisztus, és a pápa nem csalhatatlan, ezért azután Isten legfőbb szolgája, V. Sándor pápa is kiátkozta, s a krisztusi könyörület nevében elrendelte bebörtönzését és templomának lerombolását. Husznak azonban sikerült elmenekülnie, s így visszavonultsága alatt mellesleg megvethette a modern cseh nyelvtan alapjait.

Sorsát azonban nem kerülhette el, a katolikus hatalmasságok el akarták takarítani korlátlan hatalmuk útjából. Zsigmond császár Konstanzba zsinatot hívott össze, amelyre egy teljes biztonságát szavatoló menlevéllel udvariasan meginvitálta Husz Jánost is. Husz - botor módon még mindig bízva az igaz katolikusok adott szavában - el is ment a zsinatra, ahol aztán azonnal rávetették magukat ellenségei. Husz bátran kiállt véleménye mellett, így pusztulnia kellett; halálra ítélték, s még aznap máglyán megégették. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Erdődy János
  Így élt Husz János
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 186
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631130991

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  417739
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés