Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Így élt Blaha Lujza - 170 éve született BLAHA LUJZA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Így élt Blaha Lujza - 170 éve született BLAHA LUJZA
 • Így élt Blaha Lujza - 170 éve született BLAHA LUJZA
 • Így élt Blaha Lujza - 170 éve született BLAHA LUJZA
 • Így élt Blaha Lujza - 170 éve született BLAHA LUJZA
570 Ft

2020. szeptember 8-án 170 éve született Rimaszombatban BLAHA LUJZA színésznő

Reindl Lujzának hívták, színpadra azonban - még kislányként - Kölesi Lujza néven lépett, mert korán árvaságra jutván egy Kölesi nevű színész vette pártfogásába. A Blaha a férje neve volt, aki karmesterként tett szert némi ismertségre, s amellett, hogy valamelyes egzisztenciát teremtett Lujzának, zenei fejlődését is nagyban segítette. Szükség is volt rá, mert Lujza a Népszínházhoz szerződött le, amely nevéhez híven népszínműveket tartott repertoárján, azokban pedig sokat énekeltek a szereplők. Lujza Szigligeti Csikós című népszínművében aratta első sikerét, s csakhamar a magyar színpadok legfényesebb csillaga, "a nemzet csalogánya" lett.

Sikereinek titkát megfejteni mai ésszel bizony nem könnyű, mert bár csodálatos énekhangja volt, színésznői kvalitásai hagytak kívánnivalót maguk után. Érdekes módon talán annak köszönheti általános népszerűségét, hogy bájos arcával és teltkarcsú alakjával, állandó csacsogásával tényleg olyan volt, mint a népszínművek Marcsája. A szerzők pedig egy idő után kifejezetten az ő alakjára írták darabjaikat, amelyek hatalmas sikerrel mentek. Az igazság az, hogy nem igazán értékálló színművek voltak ezek - hiszen ki emlékszik ma már a Csingilingi-csárdás című remeklésre -, de a közönséget ez nem érdekelte. Az Ördög pilulái című darab például több mint százötven előadást ért meg, azaz körülbelül ötvenezer ember látta - az 1880-as években!

Blaha Lujzát az életben is istennőként imádták. Amikor például a derék karmester, Blaha után özvegyen maradt, egy Soldos Sándor nevű földbirtokos szerezte meg a kezét, aki fűt-fát ígért a csodálatos asszonynak. A fényes esküvő után az újdonsült férj négylovas hintón vitte haza Lujzát a kastélyába, ahol azonban nem a személyzet, hanem a végrehajtók várták az ifjú párt, s nemcsak a birtokot foglalták le, de még a hintót is. Négy év múlva váltak el, az ismét szabaddá lett művésznőt pedig megintcsak férfiak százai próbálták oltár elé vezetni, s ez végül Splényi Ödön bárónak sikerült. Dönci báró igen kedves, jóravaló ember hírében állt, egyetlen hibája kártyaszenvedélye volt, s bizony sokszor előfordult, hogy adósságokat csinált.

A nemzet bálványa az életben segítőkész asszony volt, ápolta az első világháború sebesültjeit, sokak emlékezetében maradt meg egy gyakran látott valós jelenet, amikor a magát is alig bíró idős asszony sebesült katonát támogat az utcán. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Karcsai Kulcsár István
  Így élt Blaha Lujza
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1988
  Oldalszám: 220
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631155455

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  286789
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés