Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


II. József (Atlantisz) - 280 éve született II. JÓZSEF

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
II. József (Atlantisz) - 280 éve született II. JÓZSEF
 • II. József (Atlantisz) - 280 éve született II. JÓZSEF
 • II. József (Atlantisz) - 280 éve született II. JÓZSEF
1 900 Ft

Hogyhogy nem szerette Józsefet a nép, amelyet boldoggá akart tenni? S amikor műve, eszméi, élete veszélyben forogtak, hogyhogy nem akadt egyetlen védelmezője sem? Hiszen soha senki sem ült a trónon, aki nála buzgóbban, őszintébben, lelkesebben fáradozott volna alattvalói erkölcsi és anyagi jólétének előmozdításán. Mindent egyszerre akart csinálni, s ezért mindent elrontott. Jót akart tenni, de rosszkedvűen tette. Soha nem mosolyodott el nyilvánosan.Csak az értelemhez szólt, a szívhez soha.

2021. március 13-án 280 éve született II. JÓZSEF osztrák császár és magyar király

Mária Terézia legnagyobb fia volt, s a trónörökös zsenge gyermekkorától azzal a várakozással élt, hogy egyszer ő örökli a birodalmat. Természetesen neveltetésére is különös gondot fordítottak, s míg testvérei bizonyos szabadságban éltek, az ő esetében anyja még a nádpálca használatára is feljogosította nevelőit. Minden tekintetben külön elbánásban részesült, hetente egyszer még lábat is kellett mosnia, pedig ez a különc tisztálkodási mánia akkoriban egészen kivételesnek számított.

Megpróbáltatásai ifjú felnőttként is folytatódtak, eredetileg a kimondottan csúnya nápolyi királylányt kellett volna elvennie, de József kerek perec megmondta, inkább vesszen a birodalom, de ilyen ronda nőt ő nem vesz feleségül. Erre aztán a szépséges Pármai Izabellát adták hozzá, aki viszont annyira lenyűgözte az ifjú Habsburgot, hogy alighanem ő volt akkoriban az egyetlen királyi sarj, aki szívből szerette is házastársát. Izabellát azonban csakhamar elvitte a himlő, a trónörökös pedig kishíján utánahalt bánatában. Fájdalmában meggondolatlanul újra nősült, de az új ara, Mária Jozefa nemcsak csúnya volt szegény, de az egész teste olyan pattanásos, hogy József a dinasztia érdekében sem volt képes házastársi kötelességét teljesíteni.

A boldogtalan József azután a munkába temetkezett, trónra kerülése után rendeleti úton kormányzott, uralkodásának 3000 napja alatt 6000 rendeletet adott ki, de a "kalapos király" halálos ágyán azok többségét is kénytelen volt visszavonni. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Fejtő Ferenc
  II. József
  Kiadó: Atlantisz
  Kiadás éve: 1997
  Oldalszám: 404
  ISBN: 9637978895

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  881302
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés