Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Honthy Hanna (Gál György Sándor) - 125 éve született HONTHY HANNA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Honthy Hanna (Gál György Sándor) - 125 éve született HONTHY HANNA
 • Honthy Hanna (Gál György Sándor) - 125 éve született HONTHY HANNA
 • Honthy Hanna (Gál György Sándor) - 125 éve született HONTHY HANNA
 • Honthy Hanna (Gál György Sándor) - 125 éve született HONTHY HANNA
590 Ft

Ha volt a huszadik századnak magyar "királynője", az kétségkívül Honthy Hanna volt. Őfelsége, az operettkirálynő. Elképzelhetetlen sikerű, ünnepelt művész, akiről legendákat meséltek, mert ő maga is legenda volt. Könnyed, szellemes, ironikus, bájosan fanyar, színes, szép, szárnyaló. "Kiemelkedő, rendhagyó egyéniség. Nagyon nehéz bárminő műfaj dobozába zárni - ahogy életrajzírója, Gál György Sándor írta 1971-ben. - A könyv, amit róla írok - bízom benne -, rendhagyó lesz szintén. A prózát egyesíti az operettel. Regényt a tanulmánnyal. Románcot a történelemmel. Emlékezést a rideg tényekkel." A mű Honthy nyolcvanadik születésnapjára jelent meg először, 1973-ban. Százezrek olvasták akkor, s máig sem veszített frissességéből. Egy nagy művész regénye. Egy korszak regénye. Egy műfaj regénye.

2018. február 21-én 125 éve született Budapesten HONTHY HANNA operettprimadonna. Hügel Hajnalka egy nyomdász gyermeke volt, aki azonban korán elhagyta a családját, sejthető, hogy Hajnalkának nehéz gyermekkora volt, a Csikágónak nevezett rosszhírű környéken nőtt fel, nagy szegénységben. Szerencsére azonban hamar kiderült tehetsége, alig múlt tízéves, amikor már statisztált az Operaházban, s még nem volt húsz, amikor szerződést kapott a Népoperában. Ahol Hajnal Hajnalka néven rögtön első fellépése hatalmas bukás lett, ami azonban nem vette el a kedvét, szorgalmasan tanulta a mesterség rejtelmeit, s Pozsonyban aztán - immár Honthy Hannaként - megkapta első pozitív kritikáját. Nemsokára Pestre jött, és csakhamar az operettek ünnepelt csillaga lett belőle. Hosszú pályafutásának részletes ismertetésétől ezúttal eltekintünk, sikereinek felsorolása pedig szinte lehetetlen. A közönség imádta, a kritika pedig nem győzte dícsérni, az egyik ítész például emígyen összegzett: "Ö a grande dame, Öfelsége, az operettkirálynő". A Csárdáskirálynő előadásait ma is az ő egykori produkciójához mérjük. Minden műfajban otthonosan mozgott, s bár szerette megnevettetni a nagyérdeműt, ha kellett, megríkatta az egész nézőteret. Emlékezetes dala "Az én mamám / Nem hordott bubifrizurát, / Nem hordott párizsi ruhát, / És mégis szép volt." Ezt úgy tudta előadni, hogy megesett, a színpadon sírva fakadtak a kollégái, a zenekari árokban a karmester, a zenekar tagjai, a függöny mögött a díszletmunkások, az ügyelő, alig lehetett megmenteni az előadást. Nagyon vigyázott magára, művészileg és fizikailag egyaránt, mindennap masszőr, tánc- és énektanár járt hozzá, vigyázott az étkezésére, és pár korty pezsgőnél többet sosem ivott. Nyolcvanévesen még fellépett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Gál György Sándor
  Honthy Hanna - Egy diadalmas élet regénye
  Kiadó: Zeneműkiadó
  Kiadás éve: 1979
  Oldalszám: 675

   

  jó állapotú antikvár könyv

   

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  522836
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés