Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Holt lelkek - 165 éve hunyt el NYIKOLAJ GOGOL

-10%
ÚJ
Holt lelkek - 165 éve hunyt el NYIKOLAJ GOGOL
 • Holt lelkek - 165 éve hunyt el NYIKOLAJ GOGOL
 • Holt lelkek - 165 éve hunyt el NYIKOLAJ GOGOL
1 000 Ft
Akció: 900 Ft
Kezdete: 2017.03.03   A készlet erejéig!

„Holt lelkek” – ízlelgeti az olvasó a címet, amikor először veszi kezébe Gogol halhatatlan alkotását. A cím mélyebb jelentéséről már az író életében is beszéltek, és Herzen szerint van benne valami, „ami rémületet kelt”. Pedig látszólag oly egyszerű és áttekinthető minden. Csinos, ruganyozott csézáján egy „nem túlságosan kövér, de nem is túlságosan sovány” férfi érkezik N. kormányzósági székhelyre, s ezzel kezdetét veszi a váratlan fordulatokban bővelkedő történet. Hivatalnokokat és földesurakat látogat sorra, s az utóbbiaknak üzleti ajánlatot tesz, amely szokatlanságával kibillenti őket a nyugalmukból. Ám Csicsikov bricskája nemcsak N. kormányzósági városkában és környékén kavarja fel a port… Erényekben nem éppen bővelkedő hősével együtt az író egész Oroszországot bejárja, és a legkülönbözőbb alakok sokaságát állítja elénk.

2017. március 4-én 165 éve hunyt el NYIKOLAJ GOGOL orosz író. Az orosz irodalom "atyja" kivételesen tehetséges gyerek volt, remekül festett, érdekelte a jog és a történelem, s kortársai szerint egy nagy színész veszett el benne. Felnőve festő akart lenni, majd történelmet tanított a pétervári egyetemen, s ha nem kezd írni, bizonyára tekintélyes tudós lesz belőle. Persze nem volt sima a pályakezdése, legelső nyomtatott írásáról lesújtó kritika jelent meg, s mivel ehhez még nem volt hozzászokva, nagyon a szívére vette, összeszedegette a példányokat, és elégette. Bánatában külföldre ment, hazatérése után pedig jelentkezett színésznek. Ne szépítsük a dolgot: a direktor kifejezetten csúnya férfinak tartotta, s ezért nem vette fel. Erre Nyikolaj megint bánatos lett, de most nem ment sehová, otthon maradt, és írni kezdett, S ekkor már szép sikereket aratott, így írónak állt, s olyan remekművek kerültek ki a keze alól, mint A revizor, a Holt lelkek és A köpönyeg, mely utóbbi meghatározó befolyást gyakorolt az utókorra, nem véletlenül állapította meg Dosztojevszkij, hogy az egész orosz irodalom Gogol Köpönyegének ujjából bújt ki. Alighanem ő a világirodalom egyik legnagyobb humoristája, Puskin nevetőgörcsöt kapott a Holt lelkek olvasása közben, amelyet Arany János sietve lefordított magyarra is. Gogol tragédiája, hogy abban a szomorú Oroszországban élt, amelyről keserűen vidám írásaiban is olvashatni, nem csoda, hogy elborult az elméje szegénynek. A Holt lelkek második kötetét el is égette, majd szó szerint éhhalálra ítélte magát. 43 rubel 88 kopejka maradt utána, "Keserű szókkal nevetek" - ezt vésték a sírkövére. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Nyikolaj Gogol
  Holt lelkek
  Európa Diákkönyvtár
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2009
  Oldalszám: 493
  ISBN: 9789630786058

 • Cikkszám
  408736
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés