Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Herman Ottó (Varga) - 185 éve született HERMAN OTTÓ

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Herman Ottó (Varga) - 185 éve született HERMAN OTTÓ
 • Herman Ottó (Varga) - 185 éve született HERMAN OTTÓ
 • Herman Ottó (Varga) - 185 éve született HERMAN OTTÓ
570 Ft

Az angolok egyik legnagyobb tudósa, Faraday, könyvkötő volt, most az angol tudomány büszkesége. Ohm lakatosműhelyből indult. És elsorolhatnám egy óráig azokat, akik a karzatról hallgatták a tudományt, és végtére a katedrára kerültek” – írja Herman Ottó valamelyik cikkében e sorokat, melyek nagyon is ráillenek a saját életútjára. Géplakatos meg fényképész volt kezdetben, s még a „karzatról” sem hallgathatott tudományt, de Brassai Sámuel múzeumában Kolozsvárott páratlan tehetséggel és vasszorgalommal művelte ki magát, s lett végül is a századforduló tudományos életének vezéregyénisége. Életrajzírói szívesen emlegetik az utolsó magyar polihisztorként, hiszen a természettudomány számos ágában végzett nagyszerű kutatásokat, de a hazai néprajzi, ősrégészeti, nyelvészeti gyűjtőmunkának is egyik úttörője volt. A tudós elfoglaltság mellett a korabeli politikai életben mint ellenzéki politikus, mint Kossuth leghűségesebb követője harcol az igaz ügyért.

 

2020. június 26-án 185 éve született HERMAN OTTÓ természettudós

 

Igazi polihisztor volt, egyaránt jártas a néprajzban, az őstörténetben, a biológiában, a zoológiában, a nyelvészetben és a régészetben, s parlamenti képviselőként is tevékenykedett. Egy időben fényképész műterme volt, ezen vállalkozását azonban élete legnagyobb kudarcaként kellett elkönyvelnie. Társaival még perbe is keveredett, miáltal úgy megutálta még a fényképet is, hogy sokáig könyveit sem engedte képekkel illusztrálni.

 

Számos "leg" fűződik a nevéhez; ő volt például a legelső magyar ősrégész, az ő Miskolc környéki vizsgálataival kezdődött meg a hazai ősemberkutatás. Talán madártani vizsgálódásai révén a legismertebb, hiszen ő alapította a Magyar Ornitológiai Központot. Az talán kevésbé köztudott, hogy ő foglalta össze remek könyvében a hazai pókfaunát. Egyébként kiváló stílusban írt, nagy tárgyi tudását élvezetesen adta elő, híres könyve A madarak hasznáról és káráról, valamint A magyar halászat könyve.

 

Különben nem volt olyan békés természetjáró, mint gondolhatnánk, bátor katonaként évekig csatázott a különböző harctereken, részt vett például a lengyel felkelésben, egyszer még a kalapját is keresztüllőtték. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Varga Domokos
  Herman Ottó
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1976
  Oldalszám: 274
  ISBN: 9631104915

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  572210
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés