Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Hazájából kirekesztve - 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN

ÚJ
használt, antikvár könyv
Hazájából kirekesztve - 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN
 • Hazájából kirekesztve - 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN
 • Hazájából kirekesztve - 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN
 • Hazájából kirekesztve - 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN
740 Ft

Ez a Mikes Kelemen életéről és száműzetésben töltött éveiről szóló kötet Ignácz Rózsa 1979-ben bekövetkezett halála után jelent meg először Budapesten, elég nagy feltűnést keltve. A szerző ismert elbeszélő stílusa és történelemismerete újszerű és páratlan írói leleménnyel bővül: a "nagynéni", akihez Mikes Kelemen a magyar széppróza kezdetét jelentő "leveleit" írta, válaszol Mikes Kelemennek. Milyen szavakat kell használnia, hogy megértethesse Mikessel például, mi egy XX. századbeli "házmester"? Ignácz Rózsát a Kádár-rendszer méltatlanul minősítette "ifjúsági írónak". A "nagynéni" válaszai nemes irodalmi bosszú a szerző részéről.

A szerző ezt írja műve utószavában, magának regénye hősének, s több mint kétszáz éve jobblétre szenderült Mikes Kelemennek: „A mi szerencsénk, utókoraiké, mind férfiaké, asszonyoké, leányoké és más serdülő emberpalántáké, minden magyar szót olvasni szeretőke, hogy élt, él kijed, elménkben él, amellyel elgondolhatjuk, elképzelhetjük, képet formáhatunk magunknak Kelemenről. Bennem leginkább az a Kelemen képzett meg, s az él, aki az édesanyja hazatérésre ösztökélő levelét megőrzi, és mint utolsó kincséről egy kis rokoni szeretetért még arról is lemond, másnak adja. Kétszeresen özvegy édesanyját, árva Torma Évát annyira, annyiszor elképzeltem, hogy alakját, formáját látni vélem s hangját hallani. Próbáltam én őt ezeken a lapokon másokkal is láttatni és megbecsültetni.”

2021. október 2-án 260 éve hunyt el MIKES KELEMEN memoáríró. Apródként került II. Rákóczi Ferenc szolgálatába, s élete végéig hű maradt a fejedelemhez és a magyar szabadság eszméihez. Magától értetődő természetességgel követte Rákóczit a rodostói száműzetésbe is, s utolsó percéig szolgálta. A szabadságharc bukása után Törökországba menekültek közül ő halt meg legutoljára, amikor sírba tette Zay nevű honfitársát, keserű humorral írta utolsó levelében: "Már most egyedül maradtam a bujdosók közül, és nem mondhatom, mint eddig, hogy hadd vigyék ki ezt vagy amazt előre, mert egyedül maradván nekem kell kimennem az áldozatra". Hatvankilenc éves volt ekkor, s mikor egyedül maradt - bár még három évet élt -, végleg letette a tollat, befejezte fiktív levelezését nénikéjével. Utolsó levelében pontos számvetést is tett; "Az első levelemet amidőn a nénémnek írtam huszonhét esztendős voltam, eztet pedig hatvankilencedikbe írom". Pedig a levélírás volt az egyetlen vigasza, szörnyű honvágy gyötörte, még leveleiben sem szégyellte könnyeit szülőfaluja, a kedves Zágon iránt, fiatalon otthonhagyott édesanyját sem látta soha többé az életben, szegény asszony hiába hívta haza szívhez szóló levélben, az általa vállalt ügyhöz való hűsége erősebb volt az anyai szónál is. Ahogy teltek az évek, az évtizedek, úgy nőtt a sóvárgás minden otthoni emlék után. A káposzta után például majd megveszett, más a szerelmeséhez nem ír oly költői sorokat, amilyeneket ő tucatszám a töltött káposztához, ilyeneket például: "Csak azért is azt mondom, hogy a szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a szemnek a kapros és téjfellel béboríttatott káposzta, mely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske, amelyről ha leveszik azt a lágy ezüst fedelet, alatta drága füvet lehet találni". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Ignácz Rózsa
  Hazájából kirekesztve
  Illusztrálta: Kass János
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1980
  Oldalszám: 348
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9631119874

  jó állapotú antikvár könyv

 • Cikkszám
  576107
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés