Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Harc a szalamandrákkal - 130 éve született KAREL CAPEK

ÚJ
használt, antikvár könyv
Harc a szalamandrákkal - 130 éve született KAREL CAPEK
 • Harc a szalamandrákkal - 130 éve született KAREL CAPEK
 • Harc a szalamandrákkal - 130 éve született KAREL CAPEK
570 Ft

Ez a látszatra tudományos-utópisztikus regény csupán a háború előtti utolsó három esztendőben nyolc kiadást ért meg – és nem véletlenül! Fantasztikumba ívelő, váratlan, sziporkázóan ötletes és szellemes fordulatainak alapja az a fikció, hogy a csendes-óceáni szigetvilágban felfedeznek, majd üzleti érdekből hihetetlenül elszaporítanak egy különös, ismeretlen állatfajt, egy tengeri óriásgyíkot, a szalamandrát, amely bizonyos mértékig emberi tevékenységre képes: kezét és szerszámokat használni, beszélni, műszaki ismereteket elsajátítani. De a figyelmes olvasó előtt nem kétséges, hogy a regény valójában politikai-társadalmi szatíra, méghozzá a legkülönbek egyike: a mindenkori zsarnokság ellen akarja mozgósítani a fenyegetett emberiséget. Čapek mintegy felkiáltójelet tesz az emberiséghez intézett figyelmeztetése végére: „ez történik veletek, ha idejében nem tértek észhez!”

A szerző olyan művet alkotott, amely minden fordulata, izgalmas és mulatságos megoldása ellenére – vérbeli szépirodalom.

Anatole France Pingvinek szigete óta aligha jelent meg a világirodalomban olyan maró szatíra a korabeli kapitalista társadalomról, mint Karel Capek egyik legnagyobb műve, a Harc a szalamandrákkal. Ferde, de utánozhatatlanul hű tükre ez a könyv a társadalom erkölcseinek, minden jogtalanságának, bűnének és embertelen cinizmusának. Capek kíméletlen gúnnyal veszi célba a kispolgár gondolkodását éppen úgy, mint a konszernek és trösztök kapzsiságát vagy az öncélú dekadens tudományt.

Az olvasó előtt teljes egészében kibontakozik a "szalamandrakorszak" ijesztő képe. Ezek a lények elsajátítják ugyan a technikát, de a kultúra idegen marad tőlük, nem ismerik az irodalmat, a zenét, a művészetet, a szerelmet, nincsenek emberi érzéseik.

Lenyűgöző Capek éles iróniája, sajátos humora, s az író elévülhetetlen érdeme hogy művével a fasizmus veszélyére igyekezett felhívni az emberiség figyelmét.

2020. január 9-én 130 éve született KAREL CAPEK cseh író. Azon kevés külföldi szerzők egyike, akinek szinte minden műve olvasható magyarul is, köszönhetően remek humorának és pompás meseszövésének. Betörők, bírák, bűvészek és társaik címmel például szellemes bűnügyi történeteket adott közre, mintegy mellékesen, amint mondotta, az eseteket, "a villamos peronján állva, munkába menet" gondolta ki. Az irodalomtörténet lapjain több okból is előkelő helyen jegyzik. Először is, ő volt a tudományos-fantasztikus irodalom egyik előfutára, főként az Abszolútumgyár című regénye jelentős ebben a tekintetben. Érdekes módon már a húszas években a technikai fejlődés civilizációs problémáit feszegette, ezért könyvei, például A rovarok életéből és A fehér kór ma is elgondolkodtató olvasmány. Művészete mintegy előkészítette a cseh avantgárd kibontakozását, és műfordítóként is a legnagyobbak között foglal helyet. A legtöbbet azonban a cseh nyelv köszönhet neki, nyelvi leleményei és stílusa nagymértékben gazdagította az irodalmi nyelvet, sőt általános hatást fejtett ki a nemzeti kultúra egészére. Színdarabjai nagyon népszerűek voltak, Ambrus Zoltán egyik darabjának vígszínházi bemutatója kapcsán sikereit így indokolta: "Capek mester ügyes mester. Igaz, hogy csak röpköd a nagy problémák fölött, mint egy madárka; legfeljebb egy-egy elmésséget csiripel le rájuk: de a közönséget olyan jól ismeri, mint egy mozi-zseni." (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Karel Čapek
  Harc a szalamandrákkal
  Kiadó: Új Magyar
  Kiadás éve: 1956
  Oldalszám: 308
  Kötés: Keménytáblás

  közepes állapotú antikvár könyv

 • Cikkszám
  241161
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés