Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Halló, itt Puskás! - 175 éve született PUSKÁS TIVADAR

-25%
ÚJ
Halló, itt Puskás! - 175 éve született PUSKÁS TIVADAR
 • Halló, itt Puskás! - 175 éve született PUSKÁS TIVADAR
 • Halló, itt Puskás! - 175 éve született PUSKÁS TIVADAR
1 999 Ft
Akció: 1 499 Ft
Kezdete: 2019.09.13   A készlet erejéig!

Hol a veszélyes vadnyugaton tűnik fel, hol egy elegáns bácsi kávézóban, de találkozhatunk vele Pesten és Erdélyben is. Vajon ki rejtőzik a kackiás bajusz és a tömött szakáll mögött? Aranyásó vagy kalandor? Üzletember vagy feltaláló? Magányos világutazó vagy romantikus vőlegény? Puskás Tivadar mindez egy személyben. Ő találja föl a telefonközpontot, és öccsével együtt ő vezeti be hazánkban a telefont.

Gyárfás Endre lebilincselő stílusban eleveníti fel a 19. század egyik legjelentősebb magyar mérnökének küzdelmes életét. Puskás bejárja Európa és az Egyesült Államok tájait, míg az amerikai álom hajszolójából higgadt gentleman születik. És ő teremti meg a világ első telefonhírmondóját. Élettörténete közelebb hozza a kiegyezés utáni időszakot a kamasz olvasókhoz, akik a nyughatatlan fiatalember sorsfordító döntéseit nyomon követve saját életükre is rákérdezhetnek.

„Olyan lennék, mint a kótyagos kutya, aki még el sem rágta a koncot, de már ahhoz kap, amit másodjára vetettek elébe? Mi hajt, hogy mindig valami mást keressek, nem, nemcsak mást, azt mondanám inkább, hogy újat, olyasvalamit, ami addig nem létezett. Az erdélyi vonalon a vasútért lelkesedtem, azután a távíróért, a távíróközpontért, most meg, úgy látszik, a telefonközpont ötlete rezegteti meg az agyam »lemezkéjét«. Nekünk, akik efféle tevékenységre adjuk a fejünket, nem szabad késedelmeskednünk.”

2019. szeptember 17-én 175 éve született Pesten PUSKÁS TIVADAR elektrotechnikus, a telefonhírmondó feltalálója. A modern kor információ-robbanásának előfutáraként tisztelhetjük emlékét, a telefonhírmondó ugyanis óriási lépést jelentett a hírszolgáltatásban azzal, hogy mint információhordozó eszközt alkalmazta a telefont. Puskás Tivadar ötlete és a műsorszolgáltatás ilyetén megvalósulása mintegy negyedszázaddal megelőzte a műsorszóró rádiót. Puskás eredménye valóban világraszóló jelentőségű, nem véletlen, hogy többen is el akarták orozni elsőségét, de a világ első rendszeres műsorszolgáltatása - kétségbevonhatatlan tényekkel és dokumentumokkal bizonyíthatóan - Telefonhírmondó néven Budapesten indult meg 1893. február 15-én. Puskás Tivadar egyébként a világszenzációt jelentő Telefonhírmondó műsorának megkezdése után egy hónappal halt meg, így találmányának sajnos nem sokáig örülhetett. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Gyárfás Endre
  Halló, itt Puskás!
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 2017
  Oldalszám: 208
  Kötés: Puhatáblás
  ISBN: 9789634158141

 • Cikkszám
  737702
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés