Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Ha nem volnátok ti - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ

-25%
ÚJ
Ha nem volnátok ti - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Ha nem volnátok ti - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Ha nem volnátok ti - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
 • Ha nem volnátok ti - 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ
3 999 Ft
Akció: 2 999 Ft
Kezdete: 2020.03.28   A készlet erejéig!

Kosztolányiról írtak már nem egy vaskos monográfiát, de a híres nyugatos alkotóról kialakult képünket most mégis jelentősen átrajzolhatja néhány levél.

Nemrégiben ugyanis felbukkant egy jelentős Kosztolányi-dokumentumegyüttes a költő életének utolsó szakaszából. A kéziratok a költő utolsó szerelméhez, Radákovich Máriához kapcsolódnak. A férjezett asszonyhoz írt levelek szerkesztett változatai korábban ugyan megjelentek - azonban az eredetiek és azok, melyeket Mária írt Kosztolányinak, még nem.
Hogy miért érdekes ez? Azért, mert Radákovich Máriáról, a tízéves gyermekét nevelő anyáról eddig szinte semmit nem tudtunk, pedig Kosztolányi kész lett volna feladni a házasságát miatta, és úgy érezte, ez a szerelem még halálos betegségére is gyógyulást hozhat. Máriáról annyit tudunk, hogy Kosztolányi szerelmes volt belé, és írt hozzá egy verset, költői pályája egyik legjelentősebb darabját, a megcsalt Kosztolányiné pedig egy dühös levelet, amelyben "szerencsétlen, tájékozatlan lúd"-nak nevezte riválisát. Kosztolányi mindent fel akart adni a szerelem hevében - de kiért is?

Radákovich Mária hús-vér nő volt, Kosztolányi előtt is, Kosztolányi után is. Volt saját élete, férje, akitől a költő annyira félt, hogy még a sötétítőfüggönyöket is behúzta házuk ablakain - e könyvből az is kiderül, miért. Kosztolányit is jobban megértjük, ha megismerjük azt a nőt, akit szeretett.

A kutatás egy pontján azonban kiderült, hogy Kosztolányinak a felesége és Mária mellett volt egy harmadik kapcsolata is. Ez a rejtélyes viszony húsz évig tartott, tehát közel annyi ideig, mint a költő házassága Harmos Ilonával. Bennfentes szemtanúk véleménye szerint pedig éppen ez a titkos kapcsolat segített Kosztolányinak túlélni a házasságban eltöltött éveket. Ráadásul Kosztolányi egyik legismertebb regényének ihletője is ő.

Ez a kötet róluk szól, a Kosztolányit élete végén körülvevő nőkről. Ha nem lettek volna ők, Kosztolányi sem vált volna azzá a kiemelkedő irodalmi nagysággá, akit ma ismerünk.

BÍRÓ-BALOGH TAMÁS a rá jellemző olvasmányossággal, mégis sziporkázó szellemességgel, alapos szakmaisággal mutatja be Kosztolányi Dezső életének legutolsó korszakát, amelyről eddig úgy hittük, hogy mindent tudunk. De elképzelhető, hogy e pillanatig csak "éjen és homályon át" láttuk, most viszont teljes fényben.

 

2020. március 29-én 135 éve született KOSZTOLÁNYI DEZSŐ költő, író, műfordító, újságíró

 

A Nyugat első nemzedékének kiemelkedő alkotója volt, a magyar PEN Club első elnöke. Művészi életútját három korszakra szokás osztani, az utolsó a leggazdagabb, ekkor írta híres novelláskönyveit - például az Esti Kornélt - és regényeit, az Édes Annát, a Pacsirtát és a Néró, a véres költőt, a legérdekesebb azonban az első, mert pályakezdése egyáltalán nem volt szokványos.

 

A legnagyobb irodalmárok általában már zsenge gyermekkorukban tanúbizonyságot tettek képességeikről, nem úgy Kosztolányi. Tizennégyévesen kezdett olvasni is - mások ilyenkor már túl voltak kötetnyi diákversen - igaz viszont, hogy attól fogva falta a könyveket. Késői érettségét nehéz gyermekkora is indokolta, nem véletlenül lett első alkotói korszakának kiemelkedő alkotása A szegény kisgyermek panaszai. Beteges és rendkívül félős gyerek volt, édesapja a családi könyvtár lexikonában összeragasztotta a "félelmetes" oldalakat, de a vásott kis kölyök szétfejtette a lapokat, és meglátta a csontvázat. Több se kellett, attól fogva félt a könyvektől is. Mikor azonban végre leküzdötte félelmeit, hamar bebizonyította, hogy született tehetség, már az iskolában igazi virtuóza volt a magyar nyelvnek. Tanárait halálra bosszantotta szellemes nyelvi fordulataival; "Kossuth Lajos élete meglehetősen monoton. Született Monokon" - kezdte történelem feleletét, de tanára nem méltányolta a humorát, s végül ki is csapták az iskolából.

 

Remek humora volt, legendás párost alkottak Karinthy Frigyessel, állandóan egymás megtréfálásán törték a fejüket. Egyszer Kosztolányi felbérelt egy csomó gyereket, és elküldte őket autogramot kérni Karinthytól. Aztán azok a megbeszéltek szerint megkérdezték tőle:: "Ja, maga nem Kosztolányi, akkor nem is kell". Nyelvi tréfái a sírig elkísérték, amikor a gégeráktól már beszélni sem tudott, feleségének azt írta egy papírra, amikor az kicserélte torkán a gézkötést: Gézcsókom. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Bíró-Balogh Tamás
  Ha nem volnátok ti
  Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei
  Kiadó: Jaffa
  Kiadás éve: 2019
  Oldalszám: 292
  ISBN: 9789634752042

 • Cikkszám
  216701
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés