Új jelszó kérése
Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Gulliver utazásai - 350 éve született JONATHAN SWIFT

-25%
ÚJ
Gulliver utazásai - 350 éve született JONATHAN SWIFT
 • Gulliver utazásai - 350 éve született JONATHAN SWIFT
2 490 Ft
Akció: 1 868 Ft
Kezdete: 2017.11.29   A készlet erejéig!

Jonathan Swift 1726-ban megjelent szatirikus remekműve számtalan feldolgozást ért meg az évszázadok során. Az eredetileg felnőtteknek szóló, terjedelmes alkotás - ahogy sok más klasszikus - egyszerűsített, illusztrált formában a gyermekek számára is rendkívül élvezetes olvasmány.

2017. november 30-án 350 éve született JONATHAN SWIFT angol író. Angol volt, de îrországban született, igazából azonban sehol sem érezte jól magát, ezért állandóan egyik helyről a másikra költözött. Pedig mind az angolok, mind az írek szerették. Az angolok szeretete nem meglepő, hiszen a 18. század legnagyobb nemzeti íróját tisztelték személyében, a katolikus írek azonban köztudomásúan utálják - s már akkoriban is utálták - a protestáns angolokat, Swifttel - aki anglikán pap volt! - mégis kivételt tettek. Egyszer, amikor Dublinba érkezett, díszkivilágítással fogadta a város, s ez olyan kivételes megtiszteltetés volt, hogy emléke máig fennmaradt. Swift különben szeretereméltó, kedves, kellemes ember volt, aki ismerte, az kedvelte is. Bejáratos volt a legelőkelőbb körökbe, nemcsak a kultúra nagyjai keresték barátságát, de a nagyhatalmú politikusok is. Pedig Swift nem kímélte őket írásaiban, könyörtelenül kifigurázott mindenkit, akinek viselkedésében kivetnivalót talált. Nem érdemtelenül lett tehát a világirodalom egyik legnagyobb szatírikusa. Egyébként lírikusnak indult, de egy tekintélyes irodalmár megintette: "Swift öcsém, belőled sosem lesz költő". Swift nem sértődött meg, inkább áttért a prózára, s A könyvek csatája című első szatírikus művében alaposan odamondogatott nagyképű író-kortársainak. Az életben kenyérre lehetett kenni, írásaiban azoban nem ismert kíméletet, sokszor a nemes cél érdekében át is lépte a jó ízlés határát. A szegény emberek akkortájt szokásos szörnyű sanyargatása ellen is írásban tiltakozott, s a Szerény javaslat című művében főhősével azt vetette fel, hogy az évente születő 120 ezer ír csecsemőből csak 20 ezret szabadna felnevelni, a többit pedig fel kellene szolgálni - sülve, főve - a gazdagok asztalán. A legtökéletesebb arányt a gúny és a mese között halhatatlan művében, a Gulliver utazásai című könyvében találta meg, amely azóta is egyik kedvenc olvasmánya a betűt még szerető ifjúságnak. Swift különben nemcsak szavakban állt ki a szegények és üldözöttek mellett, jövedelmének egyharmadát jótékony célokra fordította. Azt vallotta ugyanis, hogy "az elnyomottakat gyámolítani a legdicsőbb cselekedet, melyre az ember képes, mert ezzel részben Isten és a gondviselés feladatát végzi". Ahogy öregedett, egyre jobban elkeserítették a korabeli viszonyok, jól jelzi ezt a maga fogalmazta sírfelirata: "Itt nyugszik Jonathan Swift, ahol a vad felháborodás nem marcangolhatja többé a szívét". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Jonathan Swift
  Gulliver utazásai
  Kiadó: Ciceró
  Kiadás éve: 2011
  Oldalszám: 83
  ISBN: 9789635397570

 • Cikkszám
  961682
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés