Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Gulácsy Lajos (Szabadi Judit) - 135 éve született GULÁCSY LAJOS

-25%
ÚJ
Gulácsy Lajos (Szabadi Judit) - 135 éve született GULÁCSY LAJOS
 • Gulácsy Lajos (Szabadi Judit) - 135 éve született GULÁCSY LAJOS
 • Gulácsy Lajos (Szabadi Judit) - 135 éve született GULÁCSY LAJOS
 • Gulácsy Lajos (Szabadi Judit) - 135 éve született GULÁCSY LAJOS
3 900 Ft
Akció: 2 925 Ft
Kezdete: 2017.10.10   A készlet erejéig!

Gulácsy Lajos (1882-1932) a századforduló magyar festészetének egyik legmagányosabb és egyben legrejtélyesebb alakja. Miközben művészetét már életében csodálat övezte, 1907 és 1911 között megrendezett kiállításai komoly sikert arattak, egész élete folyamán súlyos megélhetési gondokkal küszködött, amihez lassanként, elmebajának kiteljesedésével a művészeti életből való kirekesztettsége társult.

Noha azóta a gyűjtők körében az egyik legkeresettebb és legdrágább művészként ismerik, a hamisítványok özöne, a szakmai körök "feledékenysége", az értetlenség és a közöny kövületeivel falazzák el az alakját. Mindebben nagy szerepe volt a festő különc személyiségének és tragikus, elmebajba torkolló sorsának. Pályája a betegség okozta megszakítások miatt csupán tizenöt évet ölel fel; 1919-től 1932-ben bekövetkezett haláláig már megszakítás nélkül peregnek napjai az elmegyógyintézet falai között. Mindez hozzájárult hagyatéka szétszóródásához, a hamisítványok elszaporodásához és személyisége és életműve torzításához. De bizonyára hozzájárult és hozzájárul ehhez látomásos művészete besorolhatatlansága is.

Szabadi Judit művészettörténész, a Képzőművészeti Egyetem professzora monográfiájában különös érzékenységgel avatja be az olvasót Gulácsy rendkívüli művészi világába, munkája minden eddiginél teljesebb képet nyújt erről a kivételes alkotószemélyiségről. A szépirodalmi stílusban megírt könyv nemcsak szakmai elmélyültségével tűnik ki, hanem élvezetes olvasmány is.

A szöveget csaknem több mint 200 fekete-fehér kép illusztrálja.

2017. október 12-én 135 éve született GULÁCSY LAJOS festő. A magyar szürrealista festők egyik példaképe volt, akit művésztársai már életében is nagyra becsültek, Ady és Juhász Gyula kedvenc festőjeként tisztelte, utóbbi megrázó verset is írt. A szomorú hangvétel oka Gulácsy súlyos elmebetegsége volt, amely élete első felében lehetővé tette ugyan számára az alkotást, de egyre nyilvánvalóbb lett. Egyszer például Velencéből hazafelé indulván a kikötőt elhagyva megállíttatta a hajót, mert azt hitte, hogy egy titkosrendőr főbe akarja lőni. Akkora botrányt csapott, hogy a kapitány végül csónakot tett le neki a vízre, amin visszaevezett Velencébe. Kezdetben ő maga is tisztában volt betegségével; "egyik szememmel a hazug, édes álomképek káprázatába bámulok, a másik szemem mindig a valóságot figyeli" - írta magáról. Ez a maga alkotta álombirodalom volt Na 'Conxypan, amelynek tájait és lakóit ábrázolta képein. 1924-ben aztán végleg a lipótmezei elmegyógyintézet lakója lett, ahol még évekig vegetált. Nem beszélt, nem kérdezett és nem válaszolt, egyik látogatója szerint ő volt a betegek között a legbetegebb. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Szabadi Judit
  Gulácsy Lajos
  Kiadó: Fekete Sas
  Kiadás éve: 2007
  Oldalszám: 334
  ISBN: 9789639680111

 • Cikkszám
  727006
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés