Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Goriot apó - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC

-15%
ÚJ
Goriot apó - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Goriot apó - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Goriot apó - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
 • Goriot apó - 220 éve született HONORÉ DE BALZAC
1 399 Ft
Akció: 1 189 Ft
Kezdete: 2019.05.15   A készlet erejéig!

Balzac maga nevezte regényének hősét, Goriot apót "az apaság krisztusának". A mű ma is úgy él a köztudatban, mint egy szenvedő, kiszolgáltatott, mártírumot vállalt apa története, a lányai által kisemmizett, őket mégis az utolsó pillanatig szerető öregember regénye.

A regény megértéséhez tudni kell, hogy a magára hagyott Goriot apót egyedül szánó, temetésén egyedül részt vevő Rastignac más Balzac-regényekben nagy karrieristaként szerepel, szalonok hőse, a legszebb nők kegyeltje, az élet igazi császára. Itt azok a vonásai állnak előtérben, amelyek megmagyarázhatják, hogy e talán legfontosabb balzaci hős miért egyúttal a leginkább komplex, jóból és rosszból legbonyolultabban "kikevert" alakja a szerző embergalériájának. Rastignac ugyanazon penzió lakója mint Goriot apó, éles szemmel hamar észreveszi azt is, hogy miért nem viszonozzák, miért nem viszonozhatják lányai apjuk szeretetét, milyen társadalmi - kötelező érvényű - mozgások irányítják még a legkisebb, legmeghittebb sejt, a család belvilágát is. Ugyancsak a penzió minuciózus leírásából kapunk először képet arról a Párizsról, amely a további darabok legfőbb színhelye, a "nagy" társadalomnak mintegy szimbóluma lesz.

A regény vége, utolsó jelenete a világ regényirodalmának legtávlatosabb, legsejtelmesebb zárásai közé tartozik: Goriot apót eltemetve egy egész világ temetődik el. Rastignac híres szavai a temető hegyéről látható esti Párizshoz: "Most mirajtunk a sor!" - nemcsak saját pályája további küzdelmeit jelzik, nemcsak kihívást jelentenek, de új világok születésének próféciáját is.

2019. május 20-án 220 éve született HONORÉ DE BALZAC francia író. "Az irodalom gályarabja" volt, elképesztő mennyiségű könyvet írt, s ráadásul hatvanöt regényében jórészt állandó, korábbi műveiben már bemutatott alakokat szerepeltetett. Az Elveszett illúziókban például 116, a Kurtizánok tündöklésében pedig 135 korábbi hőse tért vissza. "Felfoghatatlan, hogy egy ember ennyi életfonalat tudott követni, s nem tévesztette össze őket" - csodálkozott Anatole France, pedig ő is konyított valamit az irodalomhoz. És Balzac teljesítményének értékelésekor azt is figyelembe kell venni, hogy könyveit 28 év alatt alkotta meg, s még így is többet írt, mint az őt megelőző korok legtermékenyebb írózsenije, Voltaire hatvanöt év alatt. "Este hat vagy hét órakor fekszem mint a tyúkok, éjjel egy órakor felkeltetem magam, és nyolcig dolgozom; ekkor megint alszom másfél órát, eszem egy keveset..., aztán megint nekiülök a munkámnak négy óráig. Ekkor megfürdöm, látogatókat fogadok, vagy elmegyek hazulról, s vacsora után lefekszem." Ilyen napi ritmusban élt évtizedeken át, s az éjt nappallá tévő munka egyetlen célt szolgált, Balzac saját nagyságának elismertetését. Hajszolta ugyanis a boldogságot, imádta a pompát és a fényűzést. Azt vallotta, hogy egyetlen materiális dolog van, amelynek értéke eléggé biztos ahhoz, hogy érdemes legyen törődni vele; az arany. Rögeszmésen vágyott rá, hogy kitűnjön, a nemesi származásra utaló "de" szócskát is önmaga biggyesztette a nevébe. Pazarlóan élt, főúri szeretőket tartott, s talán azért is akarta habzsolni az életet, mert pályája nagyon nehezen indult. Hitelezői elől bujkálva, álnéven élt, amikor elhatározta, hogy írással fogja megkeresni a kenyerét. S ekkor leült kicsinyke szobájában, az íróasztalára egy kis Napoleon szobrot állított, amelyre a következő szöveget ragasztotta: "Amit ő karddal kezdett, én tollal fejezem be". Ezután hozzáfogott az íráshoz, s amint valaki írta: "soha még hódítóbb akarat nem rohamozta az irodalmat". A kemény munka meg is teremte gyümölcsét. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Honoré De Balzac
  Goriot apó
  Európa Diákkönyvtár
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2018
  Oldalszám: 288
  ISBN: 9789634059035

 • Cikkszám
  571962
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés