Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Goldoni: Három komédia - 225 éve hunyt el CARLO GOLDONI

-15%
ÚJ
Goldoni: Három komédia - 225 éve hunyt el CARLO GOLDONI
 • Goldoni: Három komédia - 225 éve hunyt el CARLO GOLDONI
 • Goldoni: Három komédia - 225 éve hunyt el CARLO GOLDONI
850 Ft
Akció: 723 Ft
Kezdete: 2018.02.04   A készlet erejéig!

Carlo Goldoni (1707-1793) a komédiaszínház atyamestere és reformere, az olasz vígjáték klasszikusa. Rendkívül termékeny szerző, mindent összevetve több mint kétszáz darabot írt, melyek közül jó néhányat a mai napig játszanak világszerte. Színháztörténeti fordulópontként számon tartott reformja a commedia dell-arte hagyományaival való szakítást jelentette: az állandó típusok helyett hús-vér figurákat, reális jellemeket ábrázolt, a rögtönzés helyett teljes egészében megírt darabokkal újította meg a színpadi nyelvet és állította vissza a szerzői szöveg tekintélyét.

Kötetünkben három komédiája kapott helyet: Két úr szolgája (1745) Goldoni ezt a művét egy híres Arlecchino-színész: Antonio Sacchi felkérésére írta egy francia cselekményvázlat alapján.

2018. február 6-án 225 éve hunyt el CARLO GOLDONI olasz író. A világirodalom egyik legnépszerűbb komédia-szerzője volt, másfélszáz vígjátékot írt, többet közülük ma is rendszeresen játszanak világszerte, különösen népszerű darabja a Két úr szolgája. A kritika műveinek fő erényeként ízes népi nyelvét és a cselekményvezetés mozgalmasságát szokta emlegetni, s ami ez utóbbit illeti, bizony az ő élete is kész regény. Vígjátékait olvasva alig hihető, hogy komoly és keresett ügyvéd volt, izgalmas szerelmi kalandjait már könnyebben el tudjuk képzelni. Volt is benne része elég, sokszor alig tudott elmenekülni botrányai helyszínéről. Sok esete kívánkoznék vígjátékba, fiatalon például egy reménybeli szerelmének szolgálólánya alaposan megkopasztotta. Öszinte lelkesedéssel hódolt a gyengébb nemnek, még amolyan "szereposztó díványa" is volt, de nem szégyellte a dolgot, önéletrajzában nyíltan be is vallotta. Egyik színésznő szerelmének - aki különben férjes asszony volt - a beteljesülés reményében színházi rangjánál jóval fajsúlyosabb szerepet írt, később maga is beismerte: "szélhámos módon jártam el". Az eset miatt az egész társulat fellázadt ellene, ő pedig - nem először - kereket oldott. De nem csak ő csábította el más feleségét, maga is elnyerte méltó büntetését, őt is sokszor megcsalták. Igazából azonban nem haragudott rájuk, tisztában volt ugyanis vele - amint műveiben is gyakran fejtegette -, hogy a nők ezernyi fegyverrel rendelkeznek a gyenge férfiak legyőzéséhez. Végül Goldoni, a bővérű kalandor is megnősült. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Carlo Goldoni
  Három komédia
  Európa Diákkönyvtár
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2005
  Oldalszám: 287
  ISBN: 9789630778411

 • Cikkszám
  634740
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés