Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN

-25%
ÚJ
Raktárkészlet: 0 db
Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN
 • Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN
 • Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN
 • Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN
 • Goethe: Utazás Itáliában - 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN
3 490 Ft
Akció: 2 618 Ft
Kezdete: 2019.08.26   A készlet erejéig!
Nincs raktáron

1786 szeptemberében, a francia forradalom előestéjén indult útnak Goethe a régen vágyott Itália felé, Dante hazájába, ahol végül két éven át bolyong. Feljegyzéseit saját kezűleg rendezte egységes egésszé 1813-ban. Az első két részt az utazással egykorú napló- és levélnyersanyagából Goethe többé-kevésbé folyamatos művé alakította, beleillesztett számos levelet és levélrészletet, a harmadik részt viszont inkább meghagyta eredeti formájában. Az összefoglaló „tudósítások”, naplójegyzetszerű részletek közé illesztette a római karneválról szóló „néprajzi tanulmányt”, ezáltal – és a szerkesztésnek a szándékos hevenyészettsége okán – megadva a műnek a sajátosan közvetlen, feszélyezettségtől mentes, helyenként szinte vallomásszerű, még legelvontabb művészetelméleti elmélkedéseiben is bizalmas, mondhatni „parlando” jellegét. A kötetből az emberélet teljes gazdagsága bontakozik ki, az ott szerzett belátások és felismerések kortalanná emelik a művet, üzenetei és meglátásai egy egész korszakra kiterjesztették hatásukat, mi több, mintául szolgáltak az utókornak. Ez nem kevés történelmi távlatot és hatóerőt ad a kivételes munkának. Az útirajzban nemcsak Goethe élete lüktet: benne a közelebbi, római és távolabbi, weimari környezete is megelevenedik. Goethe nemcsak elmond, nemcsak leír, nemcsak beszámol széles tudással és éles szemmel, hanem élete teljessége is benne él a műben.

2017. december 25-én 275 éve született CHARLOTTE VON STEIN, Goethe múzsája. Egy főudvarmester felesége volt, ám ura szinte sosem volt otthon, még enni is a weimari udvarban evett, bár néha azért csak hazalátogathatott, mert Charlotte hét gyermeket szült neki. Egyéb kapcsolatuk azonban nem volt, ezért fogadta szívesen az elhanyagolt szépasszony az ifjú tehetség, Goethe közeledését. Teljesen elbűvölte a költőt, akinek rajongását jól mutatja, hogy ezerhétszáz levelet írt hozzá, annak ellenére - vagy éppen azért -, hogy a kortársak szerint viszonyuk "tiszta és feddhetetlen" maradt. S bár kapcsolatukat sok bírálat érte - főként a korkülönbség, Charlotte "hajlott" kora miatt, Balzac például egyenesen matrónának tartotta a harmincas asszonyt -, Goethe sokat köszönhetett múzsájának, hiszen az előkelő körökben otthonos udvarhölgy tanította meg a "bárdolatlan kamaszt" a jómodorra, ahogy valaki fogalmazott: "helyre nyalta medvebocsszerű lényét". De Charlotte nemcsak vonzó asszony volt, okos is, tudta, hogy Goethe előbb-utóbb elhagyja, s mikor ez megtörtént, csendben visszavonult. Még arra is volt gondja, hogy halála előtt utolsó kívánságként meghagyja, holttestét ne a kézenfekvő útvonalon vigyék a temetőbe, mert az Goethe ablaka előtt vezetne, s ez felkavarná egykori rajongóját. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Johann Wolfgang Goethe
  Utazás Itáliában
  Fordító: Rónay György
  Kiadó: Tarandus
  Kiadás éve: 2012
  Oldalszám: 376
  ISBN: 9786155180620

 • Raktárkészlet
  0 db
  Cikkszám
  404323
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés