Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Géraldine - 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE

-25%
ÚJ
Géraldine - 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE
 • Géraldine - 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE
 • Géraldine - 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE
 • Géraldine - 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE
3 990 Ft
Akció: 2 993 Ft
Kezdete: 2017.10.18   A készlet erejéig!

1915-ben született Budapesten egy szőke kislány, akivel megtörtént a tündérmese: magához hívatta a király, feleségül vette, és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

Apponyi Géraldine apja magyar gróf, anyja amerikai milliomoslány. Az első világháború kitörése előtt találkoznak Párizsban, és egymásba szeretnek. Két kislányuk születik, mielőtt a világuk összeomlik: a vesztes háború után a feleség hadikölcsönbe fektetett vagyonának híre-pora se marad, a férj birtoka pedig immár Csehszlovákiában van. Apponyi Gyula még megéri, hogy fia születik, aztán tüdővészben meghal. Fiatal özvegye a három gyerekkel anyjához költözik a Riviérára.

Innen kezdve a lányokat ide-oda rángatja apjuk családja és az édesanyjuk, aki közben ismét férjhez megy. Végül Géraldine és a húga, Virginia, Magyarországon telepszenek le. Virginia megtalálja az igazit, a lassan vénlánysorba kerülő Géraldine kezét pedig az albán király kéri meg, nyilván politikai indokkal, de mindenki meglepetésére igaz szerelem ébred mindkettőjükben.

A házasságkötés után alig egy évvel Olaszország lerohanja Albániát; a király és a királyné újszülött gyerekükkel együtt szöknek át a görög határon, s ettől kezdve száműzetésben élnek. A második világháború után az albán kommunisták még az emléküket is igyekeztek eltörölni, de Géraldine és fia, Leka, megérte Enver Hoxha uralmának összeomlását. Visszatértek Tiranába, és a királyné ott halt meg nyolcvanhét évesen.

Joséphine Dedet szabad hozzáférést kapott a királyné levelezéséhez, és sokat beszélgetett vele és húgával. Személyes hangú, ugyanakkor alapos portrét fest egy különleges asszonyról.

2017. október 22-én 15 éve hunyt el APPONYI GÉRALDINE albán királyné. A magyar grófkisasszony 23 évesen ment feleségül a nála húsz évvel idősebb I. Zogu albán királyhoz, s hamar megszerettette magát az alattvalókkal. Csakhamar megszülte trónörököst is, úgyhogy minden szépen alakulni látszott, amikor az olaszok megszállták Albániát, a királyi család pedig elmenekült az országból. Zogu sosem látta többé a hazáját, Géraldine-nak viszont megadta a sors, hogy hazatérhessen meghalni. 2002 nyarán súlyos betegen költözött haza, s Tiranában csakhamar meghalt. Kalandos életéről a "Géraldine. Egy magyar nő Albánia trónján" című könyvben olvashatunk. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Joséphine Dedet
  Géraldine
  Egy magyar nő Albánia trónján
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2015
  Oldalszám: 331
  ISBN: 9789634052029

 • Cikkszám
  187318
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés