Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER

-25%
ÚJ
Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
 • Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
 • Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése - 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER
4 500 Ft
Akció: 3 375 Ft
Kezdete: 2019.11.07   A készlet erejéig!

Már a címből is sejthető, hogy Safranski ezúttal sem egyszerű életrajzot ad az olvasó kezébe, hanem kor- és eszmetörténetet is egyben, miközben hősét a német idealizmus felfedezőjének a rangjára emeli. Nagy műgonddal megrajzolt portréja Schillert a kor „totális gondolkodójának” mutatja be, aki energiáit a szellemi élet számos területén kibontakoztatta. Az irodalomban drámaíróként, lírikusként és elbeszélőként is maradandót alkotott, a filozófiában elsősorban esztétikai írásai váltak a kánon részévé. Emellett tanult orvosként a természettudományokba is belekóstolt (a test és a lélek viszonyát elemezve), illetve Jéna körülrajongott professzoraként a történettudományba is. Megtudhatjuk, hogyan formálta magát és szerepét a természettel (szűkebb értelemben a maga testi adottságaival) egész életében harcban álló, betegségével küszködő ember, akinek szabadsága ebben az értelemben a természet leküzdésében állt. Árnyalt képet kapunk a kor szellemi mozgásairól és történelmi eseményeiről, a német idealizmust világra segítő városokról és személyekről, és természetesen Goethe és Schiller kapcsolatáról. Schiller szellemi életrajza a szerző előadásában egyszersmind a német klasszikából a romantikába való átmenet életrajza is. Safranski Schiller-könyve – a szerzőtől megszokott módon – ismét részletgazdag, megbízható és kiválóan szerkesztett alkotás.

2019. november 10-én 260 éve született FRIEDRICH SCHILLER német író és költő. Fiatalon katonaorvos volt, a württembergi királyi seregben szolgált, szabadidejében pedig irodalommal foglalkozott. Amikor első darabját, a Haramiákat bemutatták Szászországban, a király maga elé rendelte, és szépen elmagyarázta neki; az ő hadseregében szolgáló katonatiszt ne írogasson mindenféle színdarabokat, mert szégyent hoz a komoly testületre. Schiller meg is ígérte a királynak, hogy nem tesz ilyet többé, ám csakhamar beleszeretett egy százados özvegy feleségébe, és szép szerelmes versekben tett tanúságot érzelmeiről. A király dühöngött, ismét raportra rendelte az ifjút, és utolsó figyelmeztetéssel engedte útjára; ha mégegyszer íráson kapja, nagy baj lesz. Schiller megijedt, készen volt már ugyanis Ármány és szerelem című drámája, mi lesz, ha ezt a király megtudja? Erre fogta magát, és átszökött a határon. Meg sem állt Weimarig, hisz szeretett volna megismerkedni a korszak elismert lángelméjével, a nála tíz évvel idősebb Goethével. Nagy nehezen sikerült is neki, s attól fogva szinte barátként élt a két német zseni. Azért csak "szinte", mert Goethe és Schiller annyira különböző jellem volt, hogy igazi barátság sosem alakulhatott ki közöttük. Amíg Goethe pedáns, finom úriember volt, addig Schiller a rendetlenség maga. Ráadásul ivott és dohányzott, a füstöt pedig Goethe ki nem állhatta. Idővel azonban megtanulták respektálni egymást, Schiller például sosem gyújtott rá Goethe jelenlétében. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Rüdiger Safranski
  Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése
  Kiadó: Európa
  Kiadás éve: 2007
  Oldalszám: 604
  ISBN: 9789630781770

 • Cikkszám
  472900
  Státusz
  ÚJ    
Webáruház készítés