Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Freud, a lélek biológusa - 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 2 db
Freud, a lélek biológusa - 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD
 • Freud, a lélek biológusa - 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD
 • Freud, a lélek biológusa - 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD
 • Freud, a lélek biológusa - 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD
570 Ft

E könyv a freudi pszichoanalízis jelentésének és fogalmi gyökereinek átfogó újabb értelmezését kínálja. Formája szellemi életrajz, mely megvilágítja Freud tudományos pályáját; leírja azt a szellemi nemzedéket, melyből kibontakozott; felvázolja azt a gondolati örökséget, melyet e nemzedékből magába szívott; és körvonalazza azt a módot, ahogy ez a fogalmi hagyomány és a szellemi háttér más hatásai, hozzájárultak ragyogó tudományos eredményeihez. Ez a munka egyaránt szól Freudról mint emberről, személyiségéről (s annak "tudományos temperamentumával” való szoros kapcsolatáról), törekvéseiről, valamint erényeiről és gyengéiről."

Az első kiadásban, 1979-ben megjelent monográfia szerzője nem pszichológus, hanem a Harvard Egyetemen végzett pozitivista tudománytörténész. A fordítás az 1983-ban megjelent második, lényegileg változatlan kiadás figyelembevételével készült. Ez tartalmazza azt az új előszót is, amelyben a szerző az első kiadással kapcsolatos kritikai észrevételeket és az ezekre vonatkozó álláspontját közli.

Sulloway egyik legfontosabb közlendője, hogy Freud az évek során „titkos”, „rejtett” biológussá, s hogy a pszichoanalízis ennek megfelelően rejtett biológiává vált. Ezek a biológiai gyökerek, a Freud-kutatások életrajzi hagyományainak növekedésével homályosultak el a pszichoanalitikus gondolkodásban.

A rövid bevezető után három nagy fejezetben bontakozik ki a könyv címével is jelzett koncepció. Az első Freud és a 19. századi pszichofizika és pszichofiziológia viszonyát ismerteti, a második legrészletesebb fejezet dokumentálja a genetikus pszichológia kialakulásának, sőt az egész természettudományos világkép változásának módosító hatását Freud felfogására a pszichoanalízis egyes elméleti kérdéseiben. A harmadik fejezetben azt elemzi a szerző, hogyan és miért alakult ki a tudós küzdelmes életútjából az általa vitatott érvényességű, egyértelműen mitikus Freud-kép.

Sulloway tabukat támad vitája az „ortodox” Freud-biográfiák íróival egyáltalán nem destruktív célzatú. Freud szerinte is a 20. század legnagyobb hatású tudósainak egyike, de szükségesnek tartja bizonyos tudománytörténeti tények kimondását is. Freud elméletei csak részben eredetiek (a prioritás kérdését több helyen tisztázza is), de nagyon sok, már létező gondolatot alkotó módon átalakított – éppúgy, mint a legtöbb kiváló tudós. Ennek a „kimondása” nem csökkenti Freudnak azt az érdemét (és a freudizmus értékét), hogy a tudattalan feltárásával forradalmasította önmagunkról való gondolkodásunkat.

 

Nem mellékes pozitívuma e nagy felkészültséget bizonyító műnek, hogy jól szerkesztett, világos stílusú, szinte „izgalmas” olvasmány. A teljességre törekvő dokumentálás, az érdekes ábraanyag, a szakmai orientációt segítő bibliográfia hasznos forrásmunkává teszi e kiadványunkat pszichológusaink számára.

 

2019. szeptember 23-án 80 éve hunyt el SIGMUND FREUD osztrák elmeorvos. Jelentős tudományos munkásságot folytatott, s egyike volt azon kevés orvosnak, akinek a tudományos kutatásai a nagyközönség számára is izgalmat nyújtottak. Az átlagembereket persze főleg Freud azon felfedezése izgatta, hogy az elfojtott szexuális vágyak mentális betegségeket okoznak. Hogy ezen betegségeket az emberek elkerüljék, Freud síkraszállt az "összehasonlíthatatlanul szabadabb szexuális élet" mellett, s ezzel aztán óriási vitákat robbantott ki. Freudot sokan egyszerűen paranoiás pszichopatának tartották, s voltak olyanok is, akik a felszabadultabb szexualitástól a civilizáció létét féltették. A német neurológusok 1910-es hamburgi kongresszusán egy bizonyos Weygandt professzor a freudi gondolatok említésekor felpattant, az öklével verte asztalt, s azt kiáltozta: "Ez nem egy tudományos tanácskozás témája, ez rendőrségi ügy!" Ellenfelei Freudot egyenesen gonosztevőnek tartották, több tudós kollégája még azt is javasolta, hogy börtönözzék be. Az átlagpolgárt persze rendkívül érdekelték a botrányos nézetek, s miután Amerikában nyilvánosságra került az ottani Neurológiai Társaság véleménye, miszerint Freud előadásai nem egyebek mint "tiszta szüzekről szóló pornográf történetek", kitört a Freud-láz. Soha annyi laikus nem érdeklődött tudományos kérdések iránt, mint akkortájt. Maga Freud különben egyáltalán nem művelte az általa üdvösnek tartott szexuális szabadosságot, sőt kifejezetten prűd ember volt, aki a legszigorúbb erkölcsi előírások szerint élt. Legendásan monogám természetű volt, a feleségén kívül - akinek hat gyermeket nemzett - soha más nőre nem nézett. (Kalendárium Press)

 

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 

 • Frank J. Sulloway
  Freud, a lélek biológusa
  Túl a pszichoanalitikus legendán
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1987
  Oldalszám: 616
  ISBN: 9632817435

 • Raktárkészlet
  2 db
  Cikkszám
  737963
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés