Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Fouché (Zweig) - 260 éve született JOSEPH FOUCHÉ

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Fouché (Zweig) - 260 éve született JOSEPH FOUCHÉ
 • Fouché (Zweig) - 260 éve született JOSEPH FOUCHÉ
 • Fouché (Zweig) - 260 éve született JOSEPH FOUCHÉ
570 Ft

Napóleon rendőrminisztere, Joseph Fouché a francia forradalom és császárság korában, ennek a kiemelkedő egyéniségekben, bámulatos karrierekben olyan gazdag időszaknak egyik legérdekesebb alakja. A kolostori matematikatanár szélsőséges jakobinusként szerepel a konvent idején, de később részt vesz Robespierre megbuktatásában; támogatja a direktóriumot, de azután habozás nélkül Bonaparte tábornok mellé áll, kiszolgálja mindaddig, amíg Napóleon hatalmas; amint gyöngül, Fouché, immár Otranto hercege és többszörös milliomos, habozás nélkül a Bourbonok hívéül szegődik. Ennek a meggyőződés nélküli, jellemtelen, számító embernek csupán egyetlen szenvedélye van: a hatalom. Mindent és mindekit elárul, minden irányzatot hajlandó szolgálni, csakhogy hatalmon maradhasson, részt vehessen a cselszövényekben, a diplomáciai sakkjátékban. – Zweig, a világhírű osztrák író magasrendű művészi eszközökkel, mély lélekismerettel rajzolja meg az erkölcstelenség e „zsenijét”, korának „szürke eminenciását”.

2019. május 21-én 260 éve született JOSEPH FOUCHÉ francia politikus. Szinte valamennyi mai történész véleménye szerint a világtörténelem egyik leggátlástalanabb figurája volt, aki elárult bárkit, ha az érdeke úgy kívánta. Van is ebben valami, hiszen egyaránt kiszolgálta a forradalmi kormányzatot, majd Napóleont, végül XVIII. Lajos királyt. Valamennyi rendszerben rendőrminiszter volt, s nemcsak a lakosság és beosztottjai rettegtek tőle, de még a főnökei is. A fáma szerint a diadalmas császár, Bonaparte Napóleon egyetlen embertől félt; tőle. Egyszer majdnem végzett is vele; "Maga egy áruló! A leghelyesebb volna, ha felköttetném!" - ordította neki, mire a rendőrminiszter halkan megjegyezte: "Nem osztom felséged véleményét", s a fejét persze megtarthatta. Hősünk különben nemcsak vaskezű rendőr volt, de zseniális diplomata is, sokszor úgy megkeverte a kártyákat, hogy maga is alig igazodott ki közöttük. Szinte korlátlan hatalma volt, besúgóival nemcsak Franciaországot hálózta be, de beépített emberei vették körül magát a császárt is. Hatalmát azonban sosem fordította a maga hasznára, javára írandó, hogy valamennyi cselekedetével hazája érdekeit szolgálta. Ma már alig hihető, de nem épített csodás palotákat magának, a megvesztegetési pénzeket is a rendőrség fejlesztésére fordította, ő maga visszahúzódó, szinte aszkétikus életet élt. Ez a rettegett szörnyeteg a magánéletben gyöngéd férj volt és példás családapa. Aki nem ismerte, még szerethette is. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Stefan Zweig
  Fouché
  Kiadó: Gondolat
  Kiadás éve: 1968
  Oldalszám: 210

  Közepes állapotú antikvár könyv. Maga a könyv jó állapotú, de könyvtári keménykötésben, az eredeti papírborító helyett sima papírborításban.

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  200946
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés