Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Föld, ember, folyó - 90 éve született RAFFAI SAROLTA

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Föld, ember, folyó - 90 éve született RAFFAI SAROLTA
 • Föld, ember, folyó - 90 éve született RAFFAI SAROLTA
 • Föld, ember, folyó - 90 éve született RAFFAI SAROLTA
570 Ft

A regény hőse, Sebestyén Marci, egy Kalocsa környéki kicsiny falu termelőszövetkezetének országos hírű elnökeként meséli el életének kanyargóit. Mindazt, ami vele és körülötte az elmúlt fél évszázadban megesett. Egy ember életmérlege, magaszámvetése, mely túlnövi az egyediségében bár végtelen, mégis parányi világot, és bevilágít egy felbomló. alakulásában sok szépet és még több torzat felmutató életformába: a mezőgazdasági ipari forradalom új és új ellentéteket szülő kérdéseibe.

A kilenc-tíz éves hős emlékeinek idézése bontja ki a harmincas évek végének, negyvenes évek elejének faluképét. A korán munkára fogott, a háborús években az apa frontszolgálata, majd fogsága miatt az önerejére maradt gyermekember gondterhes hétköznapjai, nehéz kenyérkereső munkája, az irgalmatlan sorshoz igazodó, hamvába holt ábrándjai, a kamaszként felnőttgondokat hordozó gyermek gazdaálmai szinte a nyers valóság formájában tárulkoznak elénk. A magát hadiözvegynek vélt anya boldogságkeresése, a hadifogságból fél lábbal hazatért apa öngyilkossága, élet- és tetterőtől duzzadó nagyanyja becsvágykorbácsoló intelmei, ám konvenciók alakította bölcselmei magányos ember formálnak hősünkből, és korán kialakítják benne azt a tévhitet, hogy az ember pusztán önerejére támaszkodhat az irigy, ellenséges külvilággal szemben. Sok kudarc, zsákutca, fel nem ismert lehetőség (talmi felszíni siker munkában, szerelemben) után tanulja meg csupán, hogy egyéni érvényesülés, önnön becsvágyunk kiélése csak egészséges közösségi élet feltételei között valósítható meg.

2020. május 23-án 90 éve született Kecelen RAFFAI SAROLTA írónő. Tanítói oklevelet szerzett, s 1950-től 68-ig Kalocsa környéki kis falvakban volt pedagógus. Irodalmi pályafutását versekkel kezdte, 1966-ban jelent meg Részeg virágzás című kötete, első komoly sikerét azonban csak egy év múlva Egyszál magam című regényével aratta. 1972-től 78-ig a Forrás című irodalmi folyóirat versrovatát vezette, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaként dolgozott korengedményes nyugdíjazásáig. 1981-ben kérte rendkívüli indokkal korai nyugállományba helyezését. Alkotói szabadságra vonult, de tisztában volt vele, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved. A Föld, ember, folyó című regényét már betegen írta. Ismert műve még a Diplomások című drámája, a Morzsahegyek és a Jöhetsz holnap is című regénye, valamint a Legyen krizantém című elbeszéléskötete. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Raffai Sarolta
  Föld, ember, folyó
  Kiadó: Magvető
  Kiadás éve: 1983
  Oldalszám: 734
  Kötés: Keménytáblás
  ISBN: 9632719379

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  669987
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés