Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE
 • Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE
 • Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE
 • Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE
 • Fogoly a vártoronyban - 100 éve hunyt el ADY ENDRE
540 Ft

Ady Endre életéről és munkásságáról számtalan mű jelent meg. Barátai és kortársai imádták vagy gyűlölték, de senki sem maradt iránta közönyös. És bár halála óta közel hatvan év telt el, annak számára, aki igazán megismeri, ma sem csupán az irodalomtörténet egyik klasszikusa merevedett alakja izgalmas, eleven, bonyolult személyiség, csupa belső dráma, élete csupa harc, vívódás, és költészetében a huszadik század magyarságának legösszetettebb problémái jelennek meg csodálatos kifejező erővel. Millok Éva nem a halott Adyt méltatja, hanem az első embert próbálja megidézni. Nem elemző tanulmányt ír, hanem regényt, amely a modern ábrázolás eszközeivel él, szubjektív látomást vetít fel, és a költő egyetlen drámai éjszakájában jeleníti meg életének s egyéniségének döntő elemeit. Ez a szubjektív módszer azonban mégsem hamisít. Ady költészetével és egyéb írásaival megismerkedve, az olvasó lényegében áttekintést kap a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjáról.

2019. január 27-én 100 éve hunyt el ADY ENDRE költő. Születésekor szülei nemigen bíztak benne, hogy megmarad, olyan csenevész csecsemő volt, de hálistennek megmaradt, s ő lett a család szemefénye, szegény édesanyja, a drága "ides" annyira elkényeztette, hogy ritka akaratos gyerek vált belőle. Pajtásai nem is akartak játszani vele, mert mindig hisztizett, ha nem az ő vágyai szerint folyt a játék, a fiúk sokszor ki is küldték a labdatérről. "Különösen csúnya, vézna, nagy szemű, feketésen sápadt fiú voltam, aki lelke mélyén azt kívánta, hogy vele foglalkozzék mindenki" - emlékezett később, és ez a vágy egész életében elkísérte. Jórészt ezért is járta később oly rendületlenül a pesti éjszakát, amelynek ő volt az egyik főszereplője. Krúdy Gyula ízes könyvecskében számolt be közös kalandozásaikról, s a történetekből sok érdekes adalék tudható meg a nagy költő életéről. Például az, hogy bár sohasem volt pénze, Léda tanácsára mégsem mutatkozott pénz nélkül, amilyen könnyelmű, bohém viszony fűzte az élet majd minden komoly dolgához, olyan józanul osztotta be minden fillérjét, tudta ugyanis, hogy pénz nélkül még ő sem duhajkodhat a pesti éjszakában. Krúdy szerint különben nem is ivott annyit, mint elterjedt róla, sokszor ugyanis csak megjátszotta részegségét, hogy "annál szabadabban beszélhessen ellenségeiről, vetélytársairól, meg nem értőiről". Mert így nem haragudtak rá annyira, és ő szerette volna, ha szerették volna. (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Millok Éva
  Fogoly a vártoronyban
  Kiadó: Móra
  Kiadás éve: 1977
  Oldalszám: 222
  ISBN: 9631110184

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  789802
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés