Kreativ könyvkereskedés

Ha egy kiskereskedő szeretne szaküzletében könyvet árulni

csak szól nekünk

és mi kitaláljuk azt is, hogy

mit szeretne.

Facebook
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló
Pénznem váltás
Házhozszállítás

Termék részletek


Fő a fejünk - 40 éve hunyt el KOMLÓS JÁNOS

ÚJ
használt, antikvár könyv
Raktárkészlet: 1 db
Fő a fejünk - 40 éve hunyt el KOMLÓS JÁNOS
 • Fő a fejünk - 40 éve hunyt el KOMLÓS JÁNOS
 • Fő a fejünk - 40 éve hunyt el KOMLÓS JÁNOS
570 Ft

"Hiszek a butaságban" – ilyen meghökkentő állítással kezdődik a népszerű szerző sokszínű kötette. Ezt az egyet azonban ne higgyék el az olvasók – Komlós csak megpörgette azt a felismerést, hogy a butaság ellen, a rossz beidegződések, a jó- és rosszhiszemű hazugságok ellen mindig is küzdeni kell. Az időszerű gondokat történelmi távlatból villantja fel, s meggyőző eszességgel állítja elénk jó néhány, úgyszólván történelmi gondunk időszerűségét.

Komlós János könyve egy előadóművész, eredeti hangú konferanszié önálló szövegei, illetve egy szuverén tartású íróbuplicista sajátos hangütésű konferanszai. Ezekkel a fortélyos logikájú, frappáns igazságú írásokkal Komlós elhivatott folytatója Nagy Endre vagy napjainkban Kellér Dezső művészetének – főleg azzal, hogy rögtönzésnek tűnő riposztjaiban is a kifejezés, a nyelv, az igazmondás szépirodalmi színvonalára törekszik.

2020. július 18-án 40 éve hunyt el KOMLÓS JÁNOS író, konferanszié, színigazgató.

"Igen magas termetű, de mintha egy kicsit púpos lenne. Arca tokásodó, szemgödrei erősen táskásak, szemei aprók, vágottak. Szája nedves, alsó szájszéle feltűnően húsos és vastag. Orra keskeny, kicsit görbe... Arcán olykor a kétségbeesés jelei. Beszéd közben sűrűn pislog." Ezeket a sorokat nem a Notre Dame-i toronyőr csúfságának leírásából vettük, hanem a népszerű konferansziét, Komlós Jánost méltató írásból, s ha a mai olvasó csak erre támaszkodna, bizony nem igen hinné, hogy a modern kabaré egyik legnagyobb alakjáról van szó.

Akik azonban még látták-hallották őt - s ezek nem kevesen vannak -, azok szép emlékeket őriznek róla. S tartozunk az igazságnak bevallani, hogy a fenti sorokat leírt kritikus - Regős János - is tudta; Komlós akarattal volt olyan, amilyen. Célja volt vele. Testi adottságait nem tudta megváltoztatni, ezért felhasználta hibáit is. Sőt, rá is játszott látszólagos esetlenségére. A kisujjában volt a szakma minden fortélya, a színpadon mégis kicsit szégyenlősnek mutatta magát, azzal a titkolt szándékkal, hogy a közönség inkább a szövegre figyeljen. Zseniális felismerés volt ez, egyik titka sikereinek.

A hatvanas évektől a legnépszerűbb konferanszié volt, a színpadon és a tévében is nagy sikereket aratott. Kiváló humorú író volt, sok könyve jelent meg, és kabaréjelenetei is sikert arattak. Emellett hosszú évekig ő volt a Mikroszkóp Színpad igazgatója, s azzal is tanúbizonyságát adta emberi nagyságának, hogy ő maga segítette színpadra legveszélyesebb konkurrenciáját, Hofi Gézát.

Nagyon szerette a hazáját. Amint egy konferanszában el is mondta: "Az országot, melyet hazámnak nevezek, nem hagynám el soha. Csavarogjanak mások a nagyvilágban, fedezzenek fel ismeretlen földrészeket, szokatlan szokásokat, én nem mozdulok innen... itt mindig közbejön valami". (Kalendárium Press)

 

Kövessen bennünket a Facebookon is!

 

Sőt, akkor is kövessen bennünket, ha általában is érdeklik a napi évfordulók, születésnapok, érdekességek akkor is, ha nem feltétlenül kapcsolódnak hozzájuk könyvek. Mert a sajtószolgálatként is működő Kalendárium Press is fent van a Facebookon.

 • Komlós János
  Fő a fejünk
  Kiadó: Szépirodalmi
  Kiadás éve: 1970
  Oldalszám: 282

  jó állapotú antikvár könyv

 • Raktárkészlet
  1 db
  Cikkszám
  778421
  Státusz
  ÚJ    használt, antikvár könyv    
Webáruház készítés